Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > ROTI 2015 -hanke esittää yli 130 tekoa seuraavalle vaalikaudelle

ROTI 2015 -hanke esittää yli 130 tekoa seuraavalle vaalikaudelle


Suomen rakennettuun ympäristöön kohdistuvat tarpeet ja mahdollisuudet eriytyvät kovaa vauhtia. Vaikka halua ja osaamista olisi, kaikkea rapistuvaa ei ole varaa eikä järkeä korjata. Oikeilla toimilla valtio, kunnat ja toimiala voivat piankin saada aikaan vähemmällä enemmän – ja parempaa.

Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2015 -hanke keräsi lähes sata kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijaa arvioimaan rakennetun ympäristön nykytilaa ja tulevaisuutta. Näkökulmina tarkasteltiin rakennuksia, liikenneverkkoja sekä yhdyskuntateknisiä järjestelmiä. Lisäksi ajankohtaisina poikkileikkaavina teemoina selvitettiin digitaalisia ratkaisuita sekä alan koulutusta ja kehitystä.

Hankkeen tuloksena syntyi yli 130 kehitysehdotusta. Seuraavassa esitetään muutama julkiselle sektorillekeskeisiä tavoitteita:

Rakennetun ympäristön ministeriö
Rakennettu ympäristö on yhä monimutkaisempi kokonaisuus, jonka keskinäisissä riippuvuussuhteissa on valtavasti käyttämättömiä mahdollisuuksia. Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin perusedellytysten turvaamiseksi ja kehittämiseksi maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen liittyvät valtionhallinnon asiat on yhdistettävä rakennetun ympäristön ministeriöksi.

Tietomalli kaikkiin merkittäviin julkisiin hankkeisiin
Digitaalisia ratkaisuja hyödynnetään kiinteistö- ja rakennusalalla yhä vähän, ja vallitsevat käytännöt ovat usein päällekkäisiä ja käyttäjälle liian monimutkaisia. Tässä olisi helpon harppauksen paikka. Sen osana kaikissa merkittävissä julkisissa rakennus- ja korjaushankkeissa on edellytettävä vuoden 2017 alusta alkaen tietomallipohjaista toimintaa.

Alalle yhteinen koulutus- ja osaamisstrategia
Suomalaisen rakentamisen laatu vaihtelee liian paljon, ja lisäksi rakennushankkeiden vaatimustaso on lyhyessä ajassa moninkertaistunut. Paras laatutakuu alalle on vaativa asiakas, joten välttämätön jatko valtakunnallisille Kosteus- ja hometalkoille on Elinkaaritalkoot. Samalla valtion ja alan on yhdessä laadittava kaikki alan koulutustasot sisältävä koulutus- ja osaamisstrategia.

ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )