Etusivu » Ajankohtaista » Teemana tilasuunnittelu » Kokkolan Isokylän palkittu monitoimitalo

Isokylän viisaasti rakennettuna kohteena palkittu monitoimitalo valmistui


Isokylän monitoimitalo
Kokkolan Isokylän uusi, iloinen kyläkeskus otettiin käyttöön heinä/elokuun vaihteessa. Gyproc, ISOVER ja Weber palkitsivat erillisistä, noppamaisista rakennuksista koostuvan monitoimikeskuksen syksyllä 2014 Finnbuild Awardseissa.

Monitoimitiloja rakennetaan nykyisin yhä enemmän, sillä käyttötehokkuuden kannalta ei ole järkevää seisottaa rakennuksia tyhjillään pitkiä aikoja vuodesta tai vuorokaudesta. Useimmille uusille monitoimikoulurakennuksille on käyttöä lähes 24/7 ja vuoden ympäri. Sellainen kiinteistö tulee olemaan myös Isokylän Monitoimitalo.

Kerrosalaltaan kaikkiaan 10 000 m2:n kiinteistössä on tilat päiväkodille, esi- ja perusopetukselle, kehitysvammaisten erityisopetukselle sekä nuoriso- ja neuvolapalveluille.

Monitoimitalon liikuntasali on niin koulun kuin päiväkodin lastenkin käytettävissä. Päiväkotilaisia ja koululaisia monitoimitalossa tulee alkuun olemaan noin 650, aikuisia sata. Lapsia mahtuu monitoimitaloon kuitenkin reilusti lisää, sillä se on mitoitettu 800 päiväkotilaiselle ja koululaiselle.

Monitoimikeskuksissa on usein kirjasto, mutta myös muita kulttuuritiloja sekä erilaisia harrastetiloja. Näin kiinteistössä voidaan järjestää toimintaa aamusta iltaan käyttöasteen maksimoimiseksi. Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön. Näin on myös Isokylän monitoimitalossa, jonka tiloista useat on jaettavissa pienempiin osiin aivan tarpeen mukaan.

– Siksi monitoimitalo voikin merkitä alueen asukkaille paljon tavallista rakennusta enemmän. Monikäyttöisine sisä- ja ulkotiloineen se tarjoaa parhaimmillaan kaikenikäisille ihmisille mahdollisuuksia oppia, työskennellä, osallistua ja toimia. Monitoimitalossa voisi hyvin olla esimerkiksi työtiloja itsensä työllistäjille ja startup-yrityksille.

Isokylän monitoimitalo valmis
Haasteellinen suunnitella

Monitoimitilojen rakentaminen on kaikin puolin järkevää, mutta suunnittelijoille se ei ole helppoa. Kun yhdessä hankkeessa voi olla tavanomaiseen rakennukseen verrattuna viiden tai kuudenkin eri projektin toiminnot yhdessä paketissa, vaadittava tietotaito on jotakin sellaista, jota yksi suunnittelija tai toimisto harvoin suoralta kädeltä hallitsee.

Kysymyksessä eivät ole ainoastaan erikoistilojen, kuten esimerkiksi musiikkisalien tai uimahallien asettamat vaatimukset, vaan erilaisten tilojen vaatimusten ja lukuisten käyttäjien tarpeiden ja toiveiden yhteensovittaminen. Tilojen muunneltavuus tuo oman haasteensa, puhumattakaan luonteva siirtyminen tilasta toiseen sekä sisä- ja ulkotilojen hyödyntäminen nykyisin usein suhteellisen pienillä tonteilla.

Monitoimitilojen rakentaminen on vielä suhteellisen uutta, eikä asiaa käsitteleviä oppaita tai ohjeita vielä ole ehditty laatia. Rakennustiedon tietopalveluista löytyy kuitenkin laajasti ohjeita ja määräyksiä monitoimirakennusten erilaisten tilojen suunnitteluun.

Isokylässä nerokas ratkaisu


Palkintoraati kiitteli Finbuild Awardseissa Isokylän monitoimitaloa nimenomaan muuntojoustavuudesta ja monikäyttöisyydestä. Arkkitehti SAFA Tomi Perko Arkkitehtitoimisto Perko Oy:stä on ratkaissut eri toimintojen sijoittamisen tontille yksinkertaisesti ja hienosti sijoittamalla ne erillisiin rakennuksiin. Näin on vältetty suuren monitoimitalon haitat ja tilat saatu jäsenneltyä luontevasti soluihin lasten iän ja toiminnan mukaisesti. Ratkaisu takaa työrauhan ja mahdollisuuden omannäköiseen toimintaan kaikille käyttäjille ja on muunneltavissa varsin vapaasti myös tulevien tarpeiden mukaan.

Monitoimikeskus koostuu yhdeksästä ”nopasta”, jotka on sijoitettu tontille vähän vinksalleen toisiinsa nähden. Noppia yhdistää rakennuksen sydämen muodostava kylänraitti. Jokaisella nopalla on oma värinsä, joten niiden käyttäjät löytävät helposti omansa.Kokonaisuus on raikas ja iloinen myös synkällä säällä. Ensimmäisenä Isokylän monitoimitalon tiloista otettiin käyttöön neuvolatilat heinäkuussa, päiväkoti sekä koulutilat elokuussa koulujen alkaessa.

Tutustu Rakennustiedon tietopalveluihin: https://rt.rakennustieto.fi

Havainnekuvat: Arkkitehtitoimisto Perko Oy. Kokkolan Isokylän monitoimitalo
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Perko Oy
Pääurakoitsija: WasaCon Oy
Energialuokka: B
Sisäilmaluokka: S2
Kerrosala: 10 000 m2
Tilavuus: 48 500 m3