Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset ja tiedotteet » Lehdistötiedotteet » Asukasnäkökulmaa kaupunkiasumisen uudistamiseen

Asukasnäkökulmaa kaupunkiasumisen uudistamiseenKäytännön kokemuksiin ja tutkimustyöhön perustuva uutuuskirja esittelee keinoja, joilla voidaan kustannustehokkaasti lisätä kaupunkiasumisen yksilöllisyyttä ja asukkaan mahdollisuutta vaikuttaa asuntoonsa jo suunnitteluvaiheessa.

Kaupunkimaisen asumismuodon etuja ovat sosiaalisuus ja erityyppisten asuntokuntien tarpeisiin vastaaminen. Säästöt kunnallistekniikan rakentamisessa ja rakennuksen käytön aikaisessa energiankulutuksessa sekä asuntojen sijainti palveluiden lähellä tekevät asumismuodosta energiatehokkaan. Viime vuosikymmeninä kaupunkimainen asuminen on jäänyt alakynteen kilpailussa ihmisten suosiosta. Asukasnäkökulma kaupunkiasumiseen -kirja tarjoaa suuntaviivoja asuntoreformiin, jossa asukasnäkökulma ohjaa muutosta!

Kaupunkiolosuhteissa voidaan saavuttaa yksilöllinen, energiankulutukseltaan järkevä ja tulevaisuuden tarpeisiin muunneltavissa oleva asumisratkaisu esimerkiksi avoimen rakentamisen ja sarjaräätälöinnin keinoin. Avoimella rakentamisella tarkoitetaan rakentamistapaa, jossa rakennuksen kantava runko ja muut kiinteät, ”julkiset” osat erotetaan asukkaan yksilöllisessä käytössä olevista osista. Tällöin pysyvät seinät ja hormit rajoittavat asunto- ja tilaratkaisuja mahdollisimman vähän. Ratkaisu lisää valinnaisuutta toteutusvaiheessa ja parantaa saneerattavuutta tulevaisuudessa. Sarjaräätälöinti on avoimen rakentamisen menetelmä, jossa asukas voi tehdä valintoja vaihtoehtoisista suunnitteluratkaisuista.

Esimerkkeinä avoimen rakentamisen ratkaisuista kirja esittelee mm. Helsingin Kalasataman kehityskortteliin rakennettavia uudenlaisten kaupunkimaisten rakennustyyppien pioneerikohteita, jotka on suunniteltu vastaamaan erilaistuvien asukasryhmien tarpeisiin ja pienasuntojen kysyntään.

Kirjan kirjoittajat ovat arkkitehtuurin, sisustussuunnittelun ja rakentamisen tietotekniikan asiantuntijoita, joilla on pitkän linjan kokemus avoimen rakentamisen ja asukaslähtöisten toimintamallien kehittämisessä.

Asukasnäkökulma kaupunkiasumiseen
Esko Kahri, Sari Anttonen, Esko Enkovaara, Pia Ilonen, Juha Kämäräinen, Petri Viita
Kustantaja: Rakennustieto Oy
160 s., 36 euroa (sis. alv.)
ISBN 978-951-682-987-9

Lisätietoja ja lehdistökappaleet:

projektipäällikkö
Heta Timonen
puh. 0207 476 403

Kirjoja voi ostaa kustantajan verkkokaupasta www.rakennustieto.fi ja Rakennustiedon kirjakaupoista: Runeberginkatu 5, Helsinki; Hallituskatu 9, Tampere; Uusikatu 32, Oulu; Raatimiehenkatu 20, Lappeenranta; Kauppakatu 40–42, Kuopio sekä muista hyvin varustetuista kirjakaupoista
« takaisin

Lehdistötiedote 11.5.2011