Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset ja tiedotteet » Lehdistötiedotteet » Alvar Aallon asuntosuunnittelun helmet koottuna kirjaksi

Alvar Aallon asuntosuunnittelun helmet koottuna kirjaksi


Alvar Aalto suunnitteli yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana lähes 100 yhden perheen taloa, lukuisia kerros- ja rivitaloja sekä kesähuviloita. Aaltoa kiinnosti sosiaalinen näkökulma kaikessa rakentamisessa, mutta erityisesti se näkyy hänen asuntoarkkitehtuurissaan. Arkkitehtuurin tehtävä oli luoda kehykset hyvälle arjelle. Jopa kaikkein vaatimattomimmissa asunnoissa oli kauniita ja käytännöllisiä ratkaisuja sekä useimmissa suora yhteys luontoon. Aallosta jokaisessa projektissa piti olla mahdollisuus kokeiluun. Vain näin voidaan viedä arkkitehtuuria eteenpäin ja parantaa sen laatua ”pienen ihmisen” hyväksi.

Alvar Aalto Homes esittelee 30 Alvar Aallon suunnittelemaa asuinrakennusta Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä ja Yhdysvalloista. Yhden perheen taloja kirjassa on 12: vaikuttavat kokonaistaideteokset Villa Mairea ja Maison Louis Carré, tehtaanjohtajien tyylikkään yksinkertaisia asuintaloja ja ystäville suunniteltuja yksilöllisiä koteja. Paritaloista on mukana vaatimattomat mutta kodikkaat Asevelitalot eli Standarditalot Tampereella. Kerros- ja rivitaloja on 14: tornitalot Neue Vahr Bremenissä Saksassa, Schönbühl Luzernissa Sveitsissä ja Viitatorni Jyväskylässä näyttävät, että myös korkea rakentaminen on mahdollista toteuttaa ihmisen mittakaavaan sopivaksi. Rivi- ja terassitalot kuten Kauttuan Terassitalo, ROT-talo Kotkassa ja Pietarsaaren rivitalo ovat esimerkkejä luonnon ja rakennetun ympäristön läheisestä vuorovaikutuksesta. Kirjassa esitellyt kolme kesähuvilaa ovat Aaltojen omat huvilat Villa Flora (yhdessä Aino Aallon kanssa) ja Muuratsalon Koetalo sekä Aallon varhaistyö Villa Vekara. Koetalossa ja Riihitien talossa on näkyvillä paitsi Aaltojen perhe-elämää myös kokeiluja, joiden avulla Aalto kehitteli ideoitaan.

Kirjan kohteet on jaoteltu viiteen osuuteen aikajärjestyksessä 1920-luvulta 1960-luvulle. Jokaisen osan alussa Sirkkaliisa Jetsosen kertoo lyhyesti, mikä kullakin vuosikymmenellä oli erityistä ja huomionarvoista Aallon asuntosuunnittelussa. Sen jälkeen hän esittelee rakennukset yksityiskohtaisemmin. Jari Jetsosen hienot nelivärikuvat ovat kirjassa pääosassa: aukeamanlevyisinä, sivun korkuisina ja pikkukuvien sikerminä ne kuljettavat lukijaa Aallon rakennuksissa. Avainsana on koti. Ulkokuvissa katse ohjautuu kutsuvaan sisäänkäyntiin tai ikkunoiden takana pilkottavaan kodikkaaseen lämpöön. Sisäkuvia hallitsee toisiaan seuraavien tilojen avaruus ja monikäyttöisyys sekä ikkunoista avautuva luontonäkymä. Pienestä tulee tilavaa ja suuresta intiimiä. Kuvitusta täydentävät Alvar Aallon alkuperäispiirustukset ja vanhat valokuvat. Koska kirja esittelee nimenomaan koteja, kuviksi on valikoitu runsaasti sisäkuvia. Kohde-esittelyjä täydentää Jussi Rautsin artikkeli, joka kertoo Aaltojen arkkitehtipariskunnan hedelmällisestä työtoveruudesta – ensin Alvarin ja Ainon ja myöhemmin Alvarin ja Elissan. Esipuheen on kirjoittanut portugalilainen arkkitehti Álvaro Siza Vieira.

Kirja on englanninkielinen.
Kirjan aihepiiriin liittyvä näyttely ”Asuntomme probleemina. Alvar Aallon asuntoarkkitehtuuria” on esillä Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä 8.6.–16.9.2018.

Alvar Aalto Homes
Sirkkaliisa Jetsonen: tekstit
Jari Jetsonen: kuvat
Artikkeli: Jussi Rautsi
Kustantaja: Rakennustieto Oy, 2018
279 s. | 291 valokuvaa ja piirrosta | Koko 216 mm × 288 mm, kovat kannet | Ovh. 66 € (sis. alv)
ISBN 978-952-267-216-2

Lehdistökappaleet ja kuvat median käyttöön: Kristiina Bergholm, puh. 040-824 0765. kristiina.bergholm@rakennustieto.fi

Kansien ja aukeamien kuvat osoitteesta http://rakennustieto.materiaalipankki.fi

« takaisin


Lehdistötiedote 13.6.2018