Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset ja tiedotteet » Lehdistötiedotteet » Hyvällä tilojen suunnittelulla ja siivouksella voidaan vähentää infektioiden leviämistä rakennetussa ympäristössä

Hyvällä tilojen suunnittelulla ja siivouksella voidaan vähentää infektioiden leviämistä rakennetussa ympäristössä


Tilaaja ja suunnittelija tekevät muun muassa sairaalan, terveyskeskuksen, koulun ja päiväkodin rakennushankkeessa monia valintoja, joilla on vaikutusta sisätiloissa infektioiden leviämiseen ja torjuntaan. Myös tilojen siivouksella ja huollolla on iso merkitys tilojen hygieenisyydelle niiden elinkaaren aikana.

Rakennustiedon uusi hygieniaohjesarja antaa perustietoa infektioista, niiden leviämisestä ja leviämisen estämisestä, suunnitteluohjeita hygieenisten sisätilojen toteuttamiseksi sekä tietoa hygieenisen sisätilan siivoukseen ja huoltoon. Puhdas sisätila on turvallinen ja tilojen jokapäiväisen puhdistettavuuden ja siivottavuuden tulee olla hyvä.

Hygieenisen sisätilan perusteista, tilasuunnittelusta ja ylläpidosta on laadittu seuraavat ohjeet:

RT 91-11249 Hygienia sisätiloissa. Yleiset perusteet (LVI 05-10598, SIT 08-610117, KH 60-00621)

RT 91-11250 Hygienia sisätiloissa. Tilasuunnittelu (LVI 05-10599, SIT 08-610118, KH 60-00622)

KH 60-00632 Hygienia sisätiloissa. Siivous ja huolto (RT 18-11267, LVI 05-10605)

Ohjeet on laadittu Rakennustieto säätiö RTS sr:n toimikunnassa ja osana Satakuntaliiton rahoittamaa Hygieniasta liiketoimintaa (HygLi) -hanketta.

Materiaalivalinnoilla on tutkitusti merkitystä infektioiden ehkäisyssä

Hygienian kulmakiviä ovat perinteisesti olleet hyvä käsihygienia ja riittävä siivous. Näiden lisäksi kiinteistöissä kannattaa tutkimusten mukaan hyödyntää erilaisia rakennusteknisiä ratkaisuja taistelussa mikrobeja vastaan, esimerkiksi kosketusvapaita ratkaisuja tai mikrobeja tuhoavia pinnoitteita.

Sisäympäristön terveellisyys ja turvallisuus korostuvat etenkin tiloissa, joissa on paljon ihmisiä tai ihmisiä, joilla vastustuskyky on heikentynyt tai vielä kehittymätön (sairaat, vanhukset, lapset). Ihmisten liikkuvuuden lisääntyessä infektioiden ehkäisy ja hallinta ovat merkittäviä hyvinvointi- ja kustannustekijöitä koko yhteiskunnalle. Myös antibioottiresistenttien bakteerikantojen kehittymisestä kannetaan nykyisin huolta.

Rakennustieto tarjoaa luotettavaa ja puolueetonta tietoa ja ratkaisuja ammattilaisille.

HygLi-hanketta toteuttavat Satakunnan ammattikorkeakoulun Vesi-instituutti WANDER yhteistyössä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kanssa. Hanketta on rahoittanut Satakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahoituksella (EAKR).

Tule kuulemaan lisää ja vaihtamaan ajatuksia asiantuntijoiden kanssa

  • Hygienia sisätiloissa -seminaari keskiviikkona 1.11.2017 klo 9.30-15, Teknoksen teknologia- ja koulutuskeskus Gallus. Seminaari on tarkoitettu tilaajille, rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakennusten hygieniasta vastaaville. Seminaari on HygTech Alliancen järjestämä ja mukana ovat myös Teknos, Isku, Oras, Korpinen, Abloy ja Lojer. Osoite: Perämatkuntie 12, Nurmijärvi.

    Ilmoittautumiset viimeistään 20.10.2017. Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumiset täällä.

  • Hygieenisen sisätilan huolto ja siivous keskiviikkona 8.11.2017 klo 12-16, SAMKin uusi kampus, Satakunnankatu 23, Pori. Seminaari on tarkoitettu tilaajille, rakennuttajille, suunnittelijoille sekä erityisesti kiinteistöhuollon ja siivouksen edustajille, jotka myös vaikuttavat omalla toiminnallaan merkittävästi rakennusten sisätilan hygieniaan.

    Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumiset täällä.

Lisätietoja

Rakennustieto: Kari Laine, projektipäällikkö, kari.laine@rakennustieto.fi, puh. 040 587 6288

HygLi-hankkeen projektipäälliköt: Riika Mäkinen , riika.makinen@samk.fi, puh. 044 710 3064 ja Tiina Mäkitalo-Keinonen, tiina.makitalo-keinonen@utu.fi, puh. 050 577 3042

« takaisin

Tiedote 29.9.2017