Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset ja tiedotteet » Lehdistötiedotteet » Kurkistuksia tavallisiin koteihin ja asumisen arkkitehtuuriin

Kurkistuksia tavallisiin koteihin ja asumisen arkkitehtuuriin


Uutuuskirja Tavallisia koteja - 1900-luvun suomalaista asumisen arkkitehtuuria, kuusi tarinaa kertoo kuvin ja tekstein kuuden suomalaisen asuinrakennuksen tarinaa. Talot ovat tavallisia asuintaloja eri vuosikymmeniltä 1930-luvulta 1990-luvulle, mutta jokaisella on omat kiinnostavat erityispiirteensä. Kirjassa kerrotaan, mitkä ihanteet ja periaatteet ohjasivat aikanaan talojen suunnittelua ja miten nämä ihanteet ovat kestäneet aikaa.

Arkkitehdin suunnittelema pohjaratkaisu, ikkunoiden koko ja sijoittelu, huonekorkeus ja kiinteä kalustus luovat puitteet asukkaiden kodinrakentamiselle.

Asukkaiden haastatteluista ilmenee, että moni vuosikymmenien takainen ratkaisu toimii yhä. Sotien jälkeisinä niukkuuden ja tehorakentamisen vuosina suunniteltiin ja rakennettiin runsaasti viihtyisiä asuinalueita, jotka ovat edelleenkin haluttuja. Runsas kuvitus koostuu historiallisista valokuvista ja tätä kirjaa varten v. 2014–2015 otetuista uusista kuvista. Se näyttää suomalaisen arjen ympäristön värikkäänä ja monimuotoisena: lähiöt ovat kaikkea muuta kuin harmaita. Kirjaa varten mittakaavassa piirretyt asema-, leikkaus- ja pohjapiirustukset havainnollistavat suunnitteluratkaisuja ja mahdollistavat kohteiden vertailun keskenään.

Kirja on tarkoitettu rakentamisen ammattilaisille, opiskelijoille, rakennuttajille, kaavoituksesta, rakentamisesta ja asumisesta päättäville viranomaisille sekä jokaiselle asumisen lähihistoriasta ja omasta asumisestaan kiinnostuneelle. Se kertoo, millaista asuinympäristöä ihmiset arvostavat ja mikä tekee kodista kodin.

Arkkitehti Sanna Meriläinen (s. 1981) suunnittelee rakennuksia, opettaa ja löytöretkeilee suomalaisen asuntoarkkitehtuurin lähihistoriassa. Strange Home Atlas -blogissa hän esittelee poikkeuksellisia koteja, kun taas tässä kirjassa hän tutustui kirjoittamalla ja piirtämällä suomalaisen asuntorakentamisen viime vuosisataan, tavallisten kotien historiaan.

Valokuvaaja ja taidekasvattaja Hanna Leena Meriläinen (s. 1989) kuvasi koteja uudenlaisista näkökulmista.

Tavallisia koteja - 1900-luvun suomalaista asumisen arkkitehtuuria, kuusi tarinaa
Meriläinen, Sanna; Meriläinen, Hanna
Rakennustieto Oy, 2016
ISBN: 978-952-267-116-5
160 s., 28 €

Kirja on saatavilla Rakennustiedon verkkokaupasta: www.rakennustietokauppa.fi
sekä RT kirjakaupoista: Helsinki, Runeberginkatu 5 ja Kuopio, Kauppakatu 40-42, sekä Rakennustieto Tampere,
Sammonkatu 52 LH4.

www.rakennustieto.fi.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: Kristiina Bergholm, kristiina.bergholm@rakennustieto.fi, puh. 040 824 0765

Kansikuvan voi ladata Rakennustiedon materiaalipankista rakennustieto.materiaalipankki.fi hakusanalla tavallisia.
« takaisin