Etusivu » Ajankohtaista » Uutiset ja tiedotteet » Uutiset » Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota kirittäville kokeiluhankkeille 148 000 euroa

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota kirittäville kokeiluhankkeille 148 000 euroaKIRA-digi-hanke on myöntänyt 148 000 euroa kuudelle kokeiluhankkeelle, jotka vauhdittavat kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota. Kokeiluissa muun muassa halutaan sujuvoittaa kaavoitusta digitalisoinnilla, edistää sähköisten allekirjoitusten käyttöönottoa, kehittää taloteknisten järjestelmien integraatiota sekä luoda palveluasumisen digitalisaation pilotointiympäristö.

KIRA-digi-hankkeessa* kiinteistö- ja rakentamisala uudistaa toimintaansa yhdessä digitalisaation avulla. KIRA-digi toteuttaa hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta.

Ensimmäisellä hakukierroksella saatiin 49 hakemusta, ja haetun tuen summa oli 2,1 miljoonaa euroa.

”Ensimmäiset hakijat ovat olleet hyvin hereillä ja aktiivisia. He muodostavat muutoksentekijäjoukon, joka on välttämätöntä KIRA-alan muutoksen tekemiseksi. Nyt valikoitui toisiaan hyvin täydentävä joukko kokeiluhankkeita. Odotan innolla, millaisiin tuloksiin kokeiluissa päästään lähikuukausina. Toisaalta moni hyvä hanke jäi myös rahoittamatta. Onneksi seuraava euromäärältään suurempi haku avautuu jo 2. tammikuuta, eli vauhti vain kiihtyy kevään aikana”, hanketta koordinoiva digipäällikkö Teemu Lehtinen sanoo.

Rahoitetut hankkeet ja summat:

1. Sova3D Oy: BIM mallit rakennusvalvonnan tarkastuksessa ja vuorovaikutusprosessissa (12 648 euroa)
2. Aalto-korkeakoulusäätiö/Aalto-yliopisto: Talotekniikan ja kiinteistöjen esineiden internetin avoimet tiedonsiirtorajapinnat (32 000 euroa)
3. Suomen Tilaajavastuu Oy: Sähköisen allekirjoituksen ja yhteistoiminnan palvelualusta (30 000 euroa)
4. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy: Digikaavoitus: Tiedolla johtaminen, kaavoitusprosessin sujuvoittaminen digitalisointi, vuorovaikutus ja läpinäkyvyys (28 000 euroa)
5. Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy: Palveluasumisen digitalisaation pilotointiympäristö (42 292 euroa)
6. Rakennustietosäätiö: Taloteknisten määräluetteloiden pilotointi rakennusprojekteissa (3 920 euroa)

Ensimmäisten kokeiluhankkeiden kick off -tilaisuus järjestetään tiistaina 20.12., jolloin valitut hankkeet esittelevät projektejaan. Tilaisuutta voi seurata myös suorana klo 13-16 kiradigi.fi -verkkosivujen kautta.

Hakukierroksia tulee 2.1.2017 avautuvan haun jälkeen vielä neljä vuosien 2017-2018 aikana. Kokeiluhankkeisiin on varattu 4,4 miljoonaa euroa.

• Liite: Valittujen KIRA-digi-kokeiluhankkeiden kuvaukset
www.kiradigi.fi

Lisätietoja:

Digipäällikkö, KIRA-digi-hanke, Teemu Lehtinen, p. 040 456 6108, etunimi.sukunimi@kiradigi.fi
Erityisasiantuntija Minna Perähuhta, ympäristöministeriö, p. 0295 250 223, etunimi.sukunimi@ym.fi

* KIRA-digi-hankkeen visio on avoin ja yhteen toimiva rakennetun ympäristön tiedonhallinnan ekosysteemi.

KIRA-digi avaa rakentamisen ja kaavoituksen julkisen tiedon kaikkien helposti käytettäväksi. Se kehittää sujuvasti yhteen toimivia järjestelmiä ja yhtenäisiä toimintatapoja. Eri toimijat voivat tallentaa, käsitellä ja jakaa tietoa tehokkaasti, kun niillä on esimerkiksi yhteinen sanasto ja yhteensopivat tietojärjestelmät. KIRA-digi lisää tiedon avoimuutta, kun kerran tuotettu ja tallennettu tieto on ajantasaisena viranomaisten, yritysten ja kansalaisten käytössä eri sähköisten palveluiden kautta. Tämä on erityisen tärkeää kiinteistö- ja rakentamisalalla, koska rakennushankkeisiin ja rakennusten ylläpitoon osallistuu niiden elinkaaren aikana lukuisia toimijoita. KIRA-digi tunnistaa ja poistaa digitalisaatiota hidastavia säädöksiä KIRA-alalla, jotta ketterä digitaalinen ekosysteemi voi syntyä. Hanke rahoittaa kokeiluhankkeita, jotka testaavat uudenlaisia, koko kiinteistö- ja rakennusalan arvoverkkoa hyödyttäviä ratkaisuja ja toimintatapoja.
« takaisin