Etusivu » Rakennustieto » Kansainvälinen yhteistoiminta » Kansainvälinen yhteistoiminta historia

Kansainvälinen yhteistoiminta


Historia

Helsinkiin perustettiin 1932 maailman toiseksi vanhin rakennuskeskus. Ensimmäinen rakennuskeskus perustettiin vain pari vuotta aiemmin Lontooseen. Sittemmin Rakennustieto oli aktiivisesti mukana kansainvälisen rakennuskeskusten liiton, UICB:n, toiminnassa.

Vähitellen 1940- ja 50-luvuilla alkoi alalle kehittyä myös kansainvälistä informaationvaihtoa. Asemakaava- ja Standardisoimislaitoksen toiminnan vakiintuessa yhteistyö kansainvälisen standardoinnin piirissä alkoi. Kansallisia edustustehtäviä oli mm. kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISO:n rakennusalan komiteoissa sekä pohjoismaisissa INSTA-Bygg -komiteoissa. Standardisoimislaitos oli myös mukana kansainvälisen rakennusalan tietopalveluelimen CIDB:n (myöhemmin yhdistettiin CIB:hen) perustamisessa. Osallistuminen kansainväliseen tutkimustoimintaan kasvoi merkittävästi, kun Helsingin Rakennuskeskuksen ja Standardisoimislaitoksen toiminnot siirtyivät 1972 perustetun Rakennustietosäätiön vastattavaksi.


1990-luvun alussa Rakennustieto laajensi toimintaansa ja perusti tytäryhtiöt aluksi Viroon Tallinnaan, sitten Venäjälle Pietariin ja Moskovaan sekä Latviaan Riikaan. Näiden rakennuskeskusten palveluihin kuuluivat mm. yleisölle avoimet rakennustarvikenäyttelyt, joissa esillä ja vertailtavina oli useiden rakennustarvikevalmistajien tuotteita. Keskukset tarjosivat myös rakennusalan kirjallisuutta, rakennusalan koulutuspalveluita, tuoteseminaareja jne.