Etusivu » Rakennustieto » Tutkimus- ja kehittämistoiminta » Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa -kyselyn tulokset

Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa -kyselyn tuloksetVastaajat vaativat tekoja ja lisää ohjeistusta BIMin käyttöönoton tehostamiseksi

Viime huhtikuussa Rakennustietosäätiö RTS:n ja buildingSMART Finlandin tekemän kyselyn mukaan tietomallintamista (BIM) käyttää työssään jo 65 prosenttia vastaajista. BIMin käytön uskotaan lisääntyvän merkittävästi seuraavien viiden vuoden aikana, 92 prosenttia uskoi käyttävänsä sitä tuolloin. Yhdeksi suurimmaksi esteeksi tietomallintamisen käytön laajenemiselle vastaajat näkivät sen, että käyttö ei ulotu koko rakentamisen prosessiin. Vastauksissa vaadittiinkin tekoja BIMin käyttöönoton tehostamiseksi.

BIMin käyttö nähdään väistämättömänä. Kuten eräs vastaajista sen tiivisti: BIM yleistyy rakennushankkeissa, ja sille tapahtuu sama, kuin cad-suunnittelulle 90-luvulla: tietyn ajan kuluttua ei muuta menetelmää enää käytetä.

Tuloksista on ladattavissa tarkempi analyysi
Taustatietoa kyselylle
Kysely tehtiin huhtikuussa 2013. Kyselyn toteuttivat Rakennustietosäätiö RTS ja Suomen buildingSMART yhteistyössä RIBA Enterprises Ltd:n kanssa. Sama kysely on tehty Iso-Britanniassa vuosina 2010, 2011 ja 2012. Ensimmäisenä vuonna kyselyyn saatiin 500, seuraavana 1000 ja viimeisenä 1350 vastausta. Suomen kysely on identtinen Iso-Britanniassa tehdyn kyselyn kanssa. Kyselyn on laatinut RIBA Enterprises Ltd. Iso-Britanniassa on valtion toimesta päädytty vaatimaan tietomallintamisen käyttöä tietomallihankkeista saadun hyödyn perusteella ja rakentamissektorin tuottavuuden nostamiseksi. Vuoteen 2015 mennessä tietomallintamista tulee käyttää kaikessa rakennussuunnittelussa Iso-Britanniassa.

Vastaavat tutkimukset
Iso-Britanniassa, Uusi-Seelannissa, Kanadassa ja Tsekissä on tehty vastaavat tutkimukset.


Lisätietoja:
Christer Finne, Rakennustietosäätiö RTS, tutkimus- ja kehitysjohtaja, puh. 040 5444 998, christer.finne@rakennustieto.fi

Tomi Henttinen
, Gravicon Oy, kehitysjohtaja/buildingSMART Finlandin puheenjohtaja, puh. 0400 760 660, tomi.henttinen@gravicon.fi
« takaisin