Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > Tekes puskee korjausrakentamista teolliseksi toiminnaksi

Tekes puskee korjausrakentamista teolliseksi toiminnaksi


Tekesin tavoitteena on saada korjausrakentamisesta Suomeen teollista toimintaa. Ala laahaa uudisrakentamisen jäljessä, koska korjausrakentamisen kulttuuri on nuorta, toimijat ovat pieniä ja ala ei toistaiseksi kiinnosta isoja yrityksiä.

Vison Alliance Partners Oy on Tekesin tilaamana koonnut syksystä 2012 alkaen teeman ympärille ryhmähanketta ja haastatellut lähes 50 alalla toimivaa henkilöä korjausrakentamisen tilasta.

Haastatteluissa pintautui erityisesti huoli siitä, että korjausrakentamisessa unohdetaan asiakas- ja asukaslähtöisyys. Asiakkaan tiloissa toimiminen tekee korjausrakentamisesta uudisrakentamista huomattavasti vaikeampaa. Myös tilaajien osaamisessa on puutteita.

”Tilaajat ovat melko tyytymättömiä alan osaamiseen, mutta harva jaksaa itse panostaa tilanteen parantamiseen. Kehittäminen kiinnostaa, mutta siihen ei ryhdytä resurssipulaan vedoten. Hankintalakia ei osata eikä uskalleta virheiden pelossa soveltaa kunnolla”, luettelee hankkeen vastuullinen koordinaattori Jani Saarinen Visonilta korjausrakentamiseen liittyviä haasteita.

Korjausrakentamisen volyymit ovat suuret, mutta se pirstaloituu pienille toimijoille. Suurimmat tilaajat ovat Senaatti-kiinteistöt, suuret kaupungit, kaupan keskusliikkeet ja eläkevakuutusyhtiöt sekä erilaiset kiinteistösijoittajat ja teollisuuden toimijat.

Tilaajien ja rakennuttajien mukaan suurimmat korjausrakentamisen kehittämistarpeet liittyvät muun muassa energiatehokkuuteen, sisäilmaratkaisuihin sekä hankintalain soveltamiseen ja suunnittelu- ja tuotantoprosessien hallintaan.

”Korjausrakentamisessa on valtava potentiaali, joka pitäisi näkyä myös kuntakentän tuottavuuden parantamishankkeissa. Alan kehittäminen ja muuttaminen edellyttää määrätietoista toimintaa nimenomaan tilaajilta, jotta palvelut ja markkinat kehittyisivät”, painottaa Rakennettu ympäristö -ohjelman päällikkö Marko Kivimäki Tekesistä.

ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )

UUTISET