Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > Vuoden teräsrakenne on merikeskus Vellamo; koko satama-alue heräsi uuteen kukoistukseen

Vuoden teräsrakenne on merikeskus Vellamo; koko satama-alue heräsi uuteen kukoistukseenKotkaan valmistunut Merikeskus Vellamo on Vuoden 2008 Teräsrakenne. Teräsrakenneyhdistys ry myönsi palkinnon Vellamon rakentamisesta 2.12.2008 Teräsrakennepäivillä.

Palkinnon saivat rakennuttaja Kotkan kaupungin Tilapalvelu, arkkitehtisuunnittelun tehnyt Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, rakennesuunnittelun tehnyt Insinööritoimisto Magnus Malmberg Oy, projektinjohtourakoitsija Lemcon Oy, runkourakoitsija H-Steel Oy Ltd, ulkoseinäurakoitsija Eristysliike Ahola Oy sekä julkisivu-urakoitsija Varjopuoli Oy.

Kuin suuri hyökyaalto

Kilpailutuomariston mielestä Kotkan kaupungin rohkea päätös panostaa arkkitehtuuriin on tuonut vaikuttavan tuloksen valmiissa Merikeskus Vellamossa. Tuomariston mielestä koko Kotkan satama-alue on herännyt uuteen kukoistukseen Vellamon myötä. Yksittäisen rakennuksen arkkitehtuurin rooli kaupungin kehityssuunnan johdattelijana on nykyään eräs tunnustettu kaupunkikehityksen malli, tuomaristo muistuttaa.

Ulkoiselta ilmeeltään Merikeskus Vellamo on kuin suuri hyökyaalto. Se elää hyvässä vuorovaikutuksessa viereisen meren kanssa ja nousee ainutkertaisen ylväänä keskellä sataman konttirivistöjä ja uusien autojen täyttämiä asfalttikenttiä, tuomaristo toteaa.

Vuoden Teräsrakenteeksi Merikeskus Vellamo valittiin etenkin kantavien ja täydentävien teräs- ja metallirakenteiden luovan ja ennennäkemättömän soveltamisen takia. Nämä rakenteet ovat merkittävässä roolissa koko rakennuksen arkkitehtuurissa. Teräsrunko painaa yli kolme miljoonaa kiloa.

Sekä rungon että täydentävien teräsrakenteiden arkkitehtuuri ja geometria poikkeavat täysin tavanomaisesta. Hanke on ollut kova haaste niin suunnittelijoille kuin rakentajillekin. Tuomariston mielestä valmis rakennus kertoo, että tavoitteissa on onnistuttu.

Myös ulospäin Merikeskus Vellamo on vahvan metallinen kokonaisuus. Julkisivun pinta muodostuu värikkäiden teräskasettien, alumiinirungon ja silkkipainettujen lasien yhteispelistä. Vellamon ulkohahmossa suuren aallon, mainingin abstrakti tulkinta ja julkisivun veden väreilevää kimmellystä tavoitteleva ilme luovat mielikuvaa merellisyydestä onnistuneella tavalla, tuomaristo toteaa valintaperusteissaan.

Tuomariston kokoonpano

Vuoden 2008 Teräsrakennepalkinnon tuomariston muodostivat puheenjohtaja Juha Mäki-Jyllilä (Arkkitehtitoimisto JKMM Oy, SAFA:n edustaja), Ismo Tawast (Ramboll Finland Oy, RIL:n edustaja), Raimo Kotola (Finnmap Consulting Oy), Markku Heinisuo (TTY) ja Kari Salonen (TTY). Tuomariston sihteerinä toimi Markku Leino Teräsrakenneyhdistys ry:stä.
ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )

UUTISET