Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > Helsingin kouluremontteihin 54 miljoonaa

Helsingin kouluremontteihin 54 miljoonaa


Helsinki käyttää koulukorjaushankkeisiin enemmän rahaa kuin koskaan. Koulu kerrallaan saa peruskorjauksessa uuden elämän tai pienemmässä ylläpitokorjauksessa lisää toimivuutta.

Vuonna 2009 Helsingissä on meneillään viisi yli viiden miljoonan euron koulukorjaushanketta. Kuntoon pannaan mm. Laajasalon kosteusongelmien vaivaama koulu sekä tekniikan alan oppilaitos Haagassa. Opetustoimen korjaushankkeisiin on nyt varattu lähes 54 miljoonaa euroa, yli 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008.

Jotta korjaustahti pysyisi koulurakennusten vanhenemisen tahdissa, vuotuisen investointitason pitäisi pysyä 50 miljoonan paremmalla puolella lähivuodet. Yli viiden miljoonan hankkeita alkaisi vuosina 2010-2015 peräti 44.

Koulurakennuksista vastaa kiinteistöviraston Tilakeskus. Opetusvirasto määrittelee, millaisia tiloja se tarvitsee, ja tämän pohjalta Tilakeskus hoitaa muun paketin: hankesuunnittelun, rakennuttamisen ja rahoituksen. Kaikkiaan Tilakeskuksen rakennushankkeisiin on varattu tänä vuonna 148,5 miljoonaa euroa.

Hankkeet järjestykseen


Liki kolmannes kaupungin palvelutiloista on kouluja. Kun koulukanta on iso ja iäkäskin, hankkeita on pakko priorisoida.

"Priorisointi tehdään pitkälti terveysnäkökulmasta: ensin korjataan tilat, joissa on todettu sisäilmaongelmia. Kaikki sisäilmaepäilyt tutkitaan, ja Tilakeskus hyödyntää tässä mm. kaupungin ympäristökeskuksen asiantuntemusta", kertoo hankepäällikkö Irmeli Grundström.

Suurissa peruskorjauksissa vanhentunut talotekniikka uusitaan ja rakennuksiin tulee ilmastointi ja lämmön talteenotto. Tarvittaessa tehdään putkiremontti.
Näin isoja korjauksia ei tehdä kesälomien aikana, vaan koulutyötäkin on pakko häiritä.

Jatkuvaa huolenpitoa


Kaikki korjaukset eivät ole isoja perusparannuksia. Rakennuksilla ja rakennusosilla on tietty elinkaari, ja korjaustarpeet ovat ennakoitavissa koko rakennuksen olemassaolon ajan.

"Teemme jatkuvasti erikokoisia korjauksia. Yksi rakennus saa uuden katon, toinen uuden pihan, kolmannessa on aika kunnostaa ikkunat. Tilojen käyttöarvon pitää säilyä", kertoo kiinteistöpäällikkö Pekka Hapuoja.

Hapuoja luotsaa Tilakeskuksessa parinkymmenen isännöitsijän tiimiä, joka järjestää kiinteistöhuollon kaupungin kiinteistöihin. Kullakin isännöitsijällä on vastuullaan oma alue Helsingistä. Byrokratian keventämiseksi ja rakennusten peruskunnon takaamiseksi isännöitsijöillä on valtuudet tilata kunnossapitoa.
Viime vuosina onkin tehty paljon pieniä korjauksia sen sijaan, että olisi vain odoteltu isoja peruskorjaushankkeita.

Pienet korjaukset aiheuttavat ylläpitomenoja, jotka kasvoivat Helsingissä selvästi vuosina 2005-2008, kouluissa peräti yli 20 prosenttia. Osasyynä oli energian hinnan nousu, mutta välttämättömissä korjauksissakaan ei ole haluttu kitsastella.

ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )

UUTISET