Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > Kestävän yhdyskunnan luominen pakottaa kaavoittajat, rakennusyhtiöt ja käyttäjät yhteistyöhön

Kestävän yhdyskunnan luominen pakottaa kaavoittajat, rakennusyhtiöt ja käyttäjät yhteistyöhön


Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelma kanavoi kuuden vuoden aikana 100 miljoonaa euroa kestävien ja energiatehokkaiden alueiden ja rakennusten kehittämiseen. Kansainvälisesti kilpailukykyiset tulokset syntyvät hankkeissa, joissa eri sektorien toimijat luovat ratkaisut yhdessä.
- 20 vuoden kuluttua nykyisenkaltaisten yhdyskuntien rakentaminen ei ole enää mahdollista. Kun energian hinta nousee ja ympäristötietoisuus kasvaa, ihmisten asunnonostopäätöksiin ja asuinalueiden valintoihin vaikuttavat tekijät muuttuvat. Kun uudenlainen, kestävä rakennustapa luodaan nyt, saadaan siitä kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa ja etumatkaa muihin maihin nähden, sanoo Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelman päällikkö Virpi Mikkonen.
Kestävän yhdyskunnan muovautuminen on rakentamisen, liikkumisen ja yksilöiden arjen valintojen summa.
- Ekologisista valinnoista täytyy tehdä järkeviä ja houkuttelevia ja luoda uudenlaisia asuinympäristöjä. Niiden suunnittelu edellyttää poliittista tahtoa ja kaavoittajien, rakennusyhtiöiden sekä käyttäjien yhteistyötä, Mikkonen sanoo.
Yhteistyössä kohti hiilineutraalia kuntaa
Kestävä yhdyskunta -ohjelmassa rahoitetaan viiden kunnan (Mynämäki, Uusikaupunki, Kuhmoinen, Padasjoki ja Parikkala) tietä kohti hiilineutraaliutta ja taloudellisen tilanteen parantamista energiatehokkuutta lisäämällä.
- Energia on viime kädessä rahaa. Ajatuksessa energiatehokkuuden ja talouden parantamisesta käsi kädessä on kyse olemassa olevien resurssien hyödyntämisestä aiempaa monipuolisemmin. Esimerkiksi Mynämäellä viljeltävästä sokerijuurikkaasta ja viljan oljesta olisi mahdollista saada irti merkittävästi nykyistä enemmän esimerkiksi jalostamalla niitä biokaasuksi ja etanoliksi, sanoo Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki.
Kuntien hankkeessa kaikki toimijat - asukkaat, elinkeinoelämä ja julkishallinto - yhdessä vähentävät kunnan alueen kasvihuonekaasupäästöjä etuajassa ja selvästi EU:n tavoitteita enemmän. Ratkaisuja tehostamiseen haetaan tutkimuksen, julkisen sektorin ja yritysten yhteistyöllä. Samalla luodaan yritysten ympäristöystävälliselle tekniikalle kotimaista kysyntää. Tähtäimessä on tutkimustulosten laaja-alainen liiketaloudellinen hyödyntäminen ja tulosten soveltaminen Suomen muissa kunnissa ja ulkomailla.
Ohjelman rahoituksen painopiste verkottuneissa hankkeissa
Tekes rahoitti Kestävä yhdyskunta -ohjelmassa viime vuonna noin 30 yrityshanketta. Projekteissa kehitetään uusia toimintamalleja muun muassa aluerakentamiseen, järjestelmäratkaisuja yhdyskunnan suunnitteluun ja toimintaan, energiatehokkaita asumisratkaisuja, kiinteistölämmityksen uusia liiketoimintamalleja, palvelu- ja suunnittelukonsepteja korjausrakentamiseen sekä passiivitalokonsepteja.
Tutkimushankkeita ohjelmassa on 25, ja niiden yhteenlaskettu budjetti on noin 10 miljoonaa euroa. Tutkimushankkeiden joukossa on julkisten toimijoiden demonstraatioita, kuten ekotehokkaan loma-asumisen tuotteistaminen, elinkaariasumisen palvelukonseptit ja energiatehokas pientaloalue.
Vuonna 2009 rahaa yrityksille on jaossa edellisvuosia enemmän. Rahoituksen painopisteet ovat verkottuneissa hankkeissa, joissa uudistetaan perinteisiä toimintatapoja ja kehitetään laajoja liiketoimintakokonaisuuksia. Tutkimushankkeille seuraava rahoitusvuosi on 2010.

ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )

UUTISET