Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > Helsinkiläiset lähiöostarit uudistuvat alueen toimijoiden voimin

Helsinkiläiset lähiöostarit uudistuvat alueen toimijoiden voimin


Asukkaiden ja tutkijoiden yhteistyössä syntyi malleja ostareiden kehittämiseksi koko Suomessa. Kaupunkielämää ja lähipalveluja arvostetaan yhä enemmän, mutta moni vanha lähiöostari sinnittelee isojen kauppakeskusten katveessa. Samalla nettikauppa muuttaa kauppatapoja, ja kaupunkien kulutusta täytyy ilmastonmuutoksen vuoksi ekologisoida

Asukkaat, yritykset ja Helsingin kaupunki ovat ideoineet kolmen lähiöostarin kehittämistä nyt päättyvässä kaksivuotisessa hankkeessa. Kohteina olivat Pohjois-Haagan, Laajasalon ja Myllypuron ostarit.

Pohjois-Haagassa ja Laajasalossa selvitettiin ostarin tilanne ja tulevaisuudennäkymät haastattelemalla asukkaita, kaupungin virkamiehiä ja yrittäjiä. Myllypurossa selvitettiin jo tehdyn ostariuudistuksen toteutusprosessi ja tutkittiin ostarin käyttöä ja toimintaa asukaskyselyllä sekä asukkaita ja yrittäjiä haastattelemalla.

Jokaiselle ostarille luotiin ratkaisu, jolla ostaria voidaan kehittää olennaisesti paremmaksi. Ratkaisut muotoiltiin malleiksi, joilla ostareita voidaan kehittää myös muualla Helsingissä ja Suomessa. Kehittämistä varten luotiin ostarifoorumien kumppanuusmalli, jossa asukkaat, liike-elämä ja kaupungin virkamiehet kokoontuvat yhteen ostarinsa hyväksi.

– Ostareita täytyy ajanmukaistaa, jos halutaan ylläpitää lähipalveluja, edistää täydennysrakentamista ja välttää lähiöiden kurjistuminen. Ostari ei ehkä enää ole lähiön sydän, mutta se antaa sille kasvot, sanoo yliopistotutkija Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Helsingin yliopiston tutkimuksen ”Ostoskeskukset julkisina tiloina – tavoitteena kumppanuuspohjaiset, kansalaislähtöiset ja markkinaehtoiset lähipalvelut asuinalueilla” rahoitti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara. Hankkeen kumppaneita olivat Helsingin lähiöprojekti ja kaupunginkanslia.
ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )