Rakennustieto
EtusivuYhteydenottoHaku
RY Rakennettu ympäristö > Uutiset > Herttoniemen duunarit on vuoden 2014 ympäristötaideteos

Herttoniemen duunarit on vuoden 2014 ympäristötaideteos


Vuoden ympäristötaideteos -kunniakirjan 2014 ovat saaneet lappeenrantalaiset kuvataiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen teoksestaan Herttoniemen duunarit.

Palkittu teoskokonaisuus koostuu lähes kuudestakymmenestä siluettikuvasta, jotka esittävät työläishahmoja työkaluineen. Taideteos levittäytyy ympäri Helsingin Herttoniemen yritys- ja teollisuusaluetta, jossa on paljon erilaisia ammattiin viittavia kadunnimiä. Tekijät kertovat, että he valitsivat Herttoniemen teollisuusalueen teoksen sijoituspaikaksi, koska alue ei ole ilmeisin paikka taiteelle. Teos haluttiin sitoa kiinteäksi osaksi ympäristöä.

Työläishahmojen materiaalina on käytetty ultralujaa, säänkestävää ja hyvin taivutusta kestävää terästä. Laserilla leikatut hahmot on lopuksi jauhemaalattu. Siluettien koko on suhteutettu katukylttien kokoon ja ne on ryhmitelty siten, että hahmojen välille syntyy vuoropuhelua ja visuaalista jännitettä.

Ympäristötaiteen säätiö perustelee valintaansa kunniakirjan saajasta näin: Herttoniemen duunarit -taideteos osoittaa erinomaisesti, että myös pienikokoinen ja toteutukseltaan kevyt ympäristötaideteos voi tehdä suuren vaikutuksen rakennetussa ympäristössä. Paikkaa ja sen historiaa ymmärtävä teos on lisäksi hengeltään hauska. Sarjakuvamaiset hahmot liioiteltuine työkaluineen onnistuvat hienovaraisella huumorilla tuomaan iloisuutta arkeen.ikoni_print
HAKU ( RY. Rakennettu Ympäristö )