Näin käytät ChatGPT:tä tehokkaasti ja teet parempia hakuja

ChatGPT:n kaltaiset kielimallit ovat muuttaneet tapaamme käsitellä tietoa. Kokosimme käyttäjän muistilistan ChatGPT-tekoälyassistentin tehokkaaseen käyttöön RT-kortistossa ja myös muissa tekoälypohjaisia kielimalleja käyttävissä palveluissa.

 

Perinteisellä tavalla toimivista hakukoneista, kuten Googlesta tai RT-kortistossa jo käytössä olevasta hausta haetaan tietoa avainsanoilla. ChatGPT ja muut tekoälypohjaiset kielimallit kommunikoivat käyttäjän kanssa keskustellen pyrkien antamaan vastauksen kysymysmuotoisiin hakuihin. Esimerkiksi Rakennustiedon RT-kortiston käyttäjä voi keskustella ChatGPT-tekoälyassistentin kanssa RT-kortiston laajasta sisällöstä lähes samalla tavalla kuin ihmisen kanssa. Tekoälyassistenttia voi myös kehottaa tarkentamaan vastauksiaan halutusta näkökulmasta.

 

Tekoälyassistentin antamissa vastauksissa saattaa esiintyä vaihtelevuutta, sen antamat viitteet eivät välttämättä ole oleellisimpia ja virheellisetkin vastaukset ovat mahdollisia. Kuten kaikessa tiedonhaussa myös tekoälyassistenttia käyttäessä tiedon oikeellisuuden tarkastus on tiedonhakijan vastuulla.

 

Näin kysyt ChatGPT:ltä -muistilista:

 

1. Esitä hakusi selkeässä kysymysmuodossa, ei hakusanoina.

Mitä tarkempi ja yksityiskohtaisempi kysymyksesi on, sitä tarkemman vastaus saat.

 

2. Ole yksityiskohtainen

Selkeät ja yksityiskohtaiset kysymykset tuottavat usein parhaat ja tarkimmat vastaukset. Esimerkiksi kysymys "Miten katon tuuletus toimii?" on ChatGPT:lle epämääräisempi kysymys kuin "Mikä on suositeltava välimatka katon tuuletusaukkojen välillä harjakaton aluskatteessa?"

 

3. Käytä teknisiä termejä

Tekniset termit kysymyksessä auttavat ChatGPT:tä ymmärtämään tarkemmin mitä etsit. Esimerkiksi kysymällä "Kuinka paljon tuuletusraon tulee olla bitumikermikatolla estääkseen kosteuden kertymistä?" saat todennäköisemmin paremman vastauksen kuin kysymällä "Kuinka tuuletetaan katto?"

 

4. Määritä konteksti

Kysymyksen konteksti ja taustatiedot auttavat ChatGPT:tä antamaan tarkemman vastauksen. Esimerkiksi "Haluan välttää kondensaatiota ullakolla talvella. Kuinka parannan tuuletusta 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa, jossa on tiilikate?"

 

5. Pysy aiheessa ja ole suoraviivainen

Monimutkaiset kysymykset, joihin sisältyy useita eri aiheita, voivat tuottaa sekavan vastauksen. Pidä kysymyksesi yksinkertaisena ja keskity yhteen aiheeseen kerrallaan.

 

ChatGPT on tehokas työkalu tiedonhankinnassa, mutta sen vastausten laatu riippuu siitä, miten esitämme kysymyksemme. Yksityiskohtainen, tekninen ja asiayhteyteen sijoitettu kysymys tuottaa usein tarkemman ja hyödyllisemmän vastauksen. Hyödynnä näitä vinkkejä ja tee tiedonhankinnastasi RT-kortiston ChatGPT-tekoälyassistentilla entistä tehokkaampaa!

 

Tilaa RT-kortisto ja saat käyttöösi uuden myös uuden ChatGPT-hakuominaisuuden.

 

Tervetuloa tutkimusmatkalle kanssamme tekoälyn maailmaan.

< Takaisin blogiin