Rakennusteollisuus ja AVI suosittelevat reaaliaikaisesti päivittyvän sähköisen kemikaaliluettelon käyttöä työmailla

Sekä Rakennusteollisuus että AVI suosittelevat reaaliaikaisesti päivittyvän kemikaaliluettelon käyttöä parantamaan rakennustyömaiden kemikaaliturvallisuutta. On olemassa useita palveluita, joilla voi luoda sähköisen kemikaaliluettelon. Vain RT-urakoitsijan tuotetieto -palvelussa tuotteiden tiedot kerääntyvät samalla kertaa myös luovutusaineistoa, tuotekelpoisuuden todentamista ja hiilijalanjälkitietoja varten.‍

Rakennustieto kehittää palveluitaan yhdessä kiinteistö- ja rakentamisalan kanssa, jotta ne vastaavat alan tarpeisiin. Elokuussa 2022 Rakennustiedon RT-urakoitsijan tuotetieto -palvelussa julkaistiin uudistettu kemikaaliluettelo, jonka avulla tarvittavat tiedot kerääntyvät kuin itsestään.

”Kun tuotteita lisää tuotekelpoisuuden todentamista tai luovutusaineistoa varten, samalla tiedot tulevat automaattisesti kemikaaliluetteloon työntekijöiden puhelimiin. Nykyään voit muutamassa sekunnissa lisätä vaikka sata työmaan rautakaupasta ostamaa tuotetta palveluun ja kemikaaliluettelo päivittyy reaaliaikaisesti”, sanoo RT-tuotetiedon tiimipäällikkö Teemu Rantanen.

”Kohdekohtaisuus on tärkeä asia niin käytössä olevien kemikaalien kuin kemikaalikohtaisten ensiaputietojen osalta. Yhteisellä rakennustyömaalla tulisi saada kaikkien toimijoiden työmaalla käytettävien kemikaalien käyttöturvallisuustiedot helposti kaikille luettavaksi”, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto AVIn ylitarkastaja Janne Hokkanen.

”Kun työmaalle luo RT-urakoitsijan tuotetiedossa julkisen kemikaaliluettelon, palvelu luo QR-koodin. Kun se on kerran luotu, sitä voidaan jakaa työmaalla työntekijöille. QR-koodia voidaan tulostaa työmaalle sinne missä ihmiset liikkuvat, kuten kulkureiteille, työpisteille ja sosiaalitiloihin. Kun puhelimen kameralle näyttää QR-koodia, se tunnistaa koodin, jolloin linkin saa poimittua ja avattua kemikaaliluettelon”, kuvailee Rantanen palvelun kemikaaliluettelon käyttöä.

”Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueiden rakennusalan esimiehet suosittelevat tämänkaltaisen palvelun käyttöä rakennustyömaiden kemikaaliturvallisuutta parannettaessa”, Hokkanen toteaa.

Lisätietoja:
Teemu Rantanen, teemu.rantanen@rakennustieto.fi, p. 040 709 9917

Lue lisää RT-urakoitsijan tuotetiedosta >
Ilmoittaudu RT-urakoitsijan tuotetiedon esittelyihin ja maksuttomiin koulutuksiin >

< Takaisin blogiin