Suomalaisen rakentamisen tietoperinne Rakennustiedossa Suomalaisen rakentamisen ohjeistusta on koottu Rakennustietoon RT-kortistoksi vuodesta 1942 alkaen. Ensimmäiset ohjeet julkaistiin sodan jälkeen Suomen jälleenrakentamisvuosina. Rakennustieto on kehittänyt ja laajentanut RT-kortistosta aikanaan alkanutta rakentamisen ohjeistusta yhä paremmin koko rakennusalaa hyödyttäväksi ajankohtaiseksi tietopalveluksi.
Suomalaisen rakentamisen peruspilari Alvar Aallon kynästä
RT-kortisto (Rakennustietokortisto), suomalaisen rakentamisen peruspilari, on saanut suuntaviivansa Alvar Aallon kynästä. Edelleen Rakennustieto on toimikuntalaitoksensa ansiosta ainutlaatuinen sarjassaan maailmalla, sillä Suomessa rakennetaan ohjeilla, jotka syntyvät alan eri tahojen yhteistyössä ja
-ymmärryksessä.
Näillä ohjeilla Suomi rakentaa
Suomen Arkkitehtiliiton Jälleenrakennustoimiston nimellä toimintansa aloittanut Rakennustieto sai alkunsa 1942, aikana jolloin suomalaiset puhalsivat yhteen hiileen sodan keskellä. Rakennustietoa Alvar Aallon mukana oli perustamassa toinen Suomen arkkitehtuurin suurimpia nimiä ja kansainvälistä mainetta saavuttanut Viljo Revell. Kun ensimmäisiä säännöksiä luonnosteltiin, usein ne hyväksyi presidentti Risto Ryti.
Järjestelmästä kehittyi ohjeistus palvelemaan myös rauhanajan tarpeita. Ensimmäisen kortiston perusta, 70 standardin sarja, valmistui 1943. Alvar Aalto määritteli uuden kortiston laatutavoitteiksi ajantasaisuuden, helppokäyttöisyyden, arvovaltaisuuden sekä sisällön täydellisen kattavuuden. Rakennustietosäätiö RTS sr ja Rakennustieto Oy perustettiin 1970-luvulla jatkamaan työtä ja näistä samoista arvoista Rakennustieto on pitänyt kiinni siitä lähtien.
Rakennustiedon tavoitteena on parantaa rakentamisen käytäntöjä. Alan ammattilaisista koostuvien toimikuntien työn tuloksena syntyvät rakentamista ohjeistavat RYLit eli rakennusalan yleiset laatuvaatimukset sekä ohjekortit, joiden julkaisijana toimii puolueeton Rakennustietosäätiö RTS sr. Ennen julkaisemista ohjeet käyvät läpi lausuntokierroksen ja niitä voi kuka tahansa asiaan perehtynyt vielä kommentoida. Ohjeiden kanssa säännökset ja tuotetieto muodostavat alan ammattilaisten kesken tutut RT-, LVI-, Ratu-, KH- ja Infra-kortistot. RT tuotetieto -palvelusta löytyy maan kattavin luokiteltu valikoima rakennusalan tuotteista.
Tärkeimpiä vuosilukuja Rakennustiedon toiminnassa
Rakennustietosäätiö RTS sr perustettiin vuonna 1972. Suomen Arkkitehtiliitto antoi RT-kortiston ja Rakennusmestarien Keskusliitto Helsingin Rakennuskeskuksen säätiön peruspääomaksi.
Helsingin Rakennuskeskus oli maailman toiseksi vanhin rakennuskeskus, se perustettiin 1932 Helsingin pysyväisen rakennusainenäyttelyn nimellä. RT-kortisto syntyi vuonna 1942 tyydyttämään sodan aiheuttaman jälleenrakennuksen standardisoinnin ja ohjeistuksen tarvetta. Perustamisestaan lähtien säätiö on vastannut rakennusalan ohjeiden julkaisemisesta ja rakennuskeskustoiminnasta Suomessa.
Liiketoimintaansa varten säätiö perusti 1974 Rakennuskirja Oy:n, nykyiseltä nimeltään Rakennustieto Oy.
Yhtiön tehtäväksi tuli Rakennustietosäätiön toiminta-ajatuksen
mukaisesti kirjojen ja tietotuotteiden kustantaminen sekä
rakennustarvikenäyttelyn toiminnasta vastaaminen.
Rakennustiedon tärkeimpiä vuosilukuja 1905 alkaen
1905
Rakennustaito-lehden julkaiseminen aloitettiin
1917
Rakentajain kalenterin julkaiseminen aloitettiin
1932
Helsingin Rakennuskeskus avatiin pysyvänä rakennusainenäyttelynä
1942
Suomen Arkkitehtiliiton jälleenrakennustoimisto perustettiin Alvar Aallon aloitteesta (1947 alkaen nimellä Asemakaava- ja Standardisoimislaitos)
Ensimmäiset RT-kortit laadittiin Rakennusstandarditoimikunnan valvonnassa ja yhteistyössä eri järjestöjen ja alan asiantuntijoiden kanssa
1972
Suomen Arkkitehtiliitto ja Rakennusmestarien Keskusliitto perustivat Rakennustietosäätiön
1974
Rakennuskirja Oy, nykyiseltä nimeltään Rakennustieto Oy, perustettiin
Ratu-kortiston julkaiseminen aloitettiin
1981
KH-kortiston julkaiseminen aloitettiin
1986
LVI-kortiston julkaiseminen aloitettiin
1993-1998
Rakennustieto laajentui Viroon, Venäjälle ja Latviaan
1996
Kestävän kehityksen mukaisten työkalujen luominen, esim. Rakennusmateriaalien päästöluokitusjärjestelmä M1 luotiin ja otettiin käyttöön
1997
RT-kortisto julkaistiin CD:nä ja osittain verkossa
1999
Rakennustarvikerekisteri vietiin verkkoon ja RT Tarviketieto Net sai alkunsa (nyk. RT tuotetieto)
2000-2002
Julkaistiin SisäRYL, RunkoRYL, MaaRYL, MaalausRYL 2001 ja TalotekniikkaRYL 2002
Vuosi 2002 oli Rakennustiedon juhlavuosi: Helsingin Rakennuskeskus 70 v., RT-kortisto 60 v., Rakennustietosäätiö RTS 30 v.
2003
Sopimuslomake Net -palvelu julkaistiin
2004
RT-ympäristoselostetoiminta käynnistettiin
2005
Rakennustaito-lehti 100 v.
SIT Sisustustietopalvelu käynnistyi
2006
InfraRYL 2006 -käsikirjan ensimmäinen osa ilmestyi, KH Net -palvelu julkaistiin
2007
LVI Net, RT Net, InfraRYL Net ja LVI-selostus CD julkaistiin
2008
Verkkotuotteiden kehittäminen jatkui; RT-rakennusselostus Net, SIT Net, Ratu Net, Klara Net
2009
KiinteistöRYL 2009 - ensimmäinen palvelut kattava RYL ilmestyi
Rakennustiedossa toteutettiin organisaatiomuutos
2010
RunkoRYL 2010, MaaRYL 2010, InfraRYL 2010 osa 1 julkaistiin
Rasi-tieto Oy:n tuotetietokanta siirtyi Rakennustiedolle
Rakennustieto Oy osti Suomen Rakennusmedialta kirjojen, lehtien, kalentereiden ja lomakkeiden liiketoiminnan. Oston mukana Rakennustietoon siirtyivät uusina lehtinä Korjausrakentaminen, Infra, Infra Uusimaa ja Jokka.
Hietalahdessa ollut liiketila myytiin
Brändin uudistamistyötä jatkettiin
Säätiölain muutoksen johdosta Rakennustietosäätiö RTS:n nimi muuttui muotoon Rakennustietosäätiö RTS sr
2016
RT urakoitsijan tuotetieto julkaistiin TEHO-hankkeeseen liittyvänä ensimmäisenä palveluna
RT tietoväylä julkaistiin uudeksi kortistojen käyttöliittymäksi