EtusivuajankohtaistatapahtumatVirtuaalinen aamubrunssi - Uudet RT-ohjekortit: Terve talo ja Toimiva talo
Virtuaalinen aamubrunssi - Uudet RT-ohjekortit: Terve talo ja Toimiva talo
15.12.2023
9.00 - 10.15
Teams
Ilmoittaudu tästä
Katso tallenne ja esitysmateriaalit >Katso tallenne >

Laadunvarmistuksen ja hyvän sisäilman toteuttamisen tukena laajasti käytetyt Terve talo -ohjekortit on uusittu vastaamaan tämän päivän uudis- ja korjausrakentamisen vaatimuksia. Rinnalleen nämä ohjekortit ovat saaneet Toimiva talo -ohjekortin, joka luo kokonaiskuvan siitä, mitä kaikkea asuinkerrostalokohteen sosiaaliseen kestävyyteen sisältyy tilallistoiminnalliselta näkökulmalta tarkasteltuna.

Terve talo -ohjekorttien päivitystyössä on otettu huomioon lainsäädännössä ja alan yleisessä ohjeistuksessa tapahtuneet merkittävät muutokset, esim. uusien rakentamista koskevien asetusten voimaantulo, Sisäilmastoluokituksen päivitys, rakennushankkeen kosteudenhallinnan Kuivaketju10-toimintamalli sekä uusitut julkaisut RIL 250 ja RIL 107. Korjaushankkeiden osalta on lisäksi huomioitu ympäristöministeriön julkaisemat oppaat Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus sekä Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakennusten korjaus. Ohjekorteissa kuvataan tavoitteet ja tehtävät sekä ohjeistetaan käytännön toimenpiteitä toteutukselle aina hankesuunnittelusta rakennuksen käyttöönottoon ja käyttöön. Uudistettu Terve talo -ohjekorttisarja koostu neljästä eri ohjekortista: RT 103612 Terve talo. Uudisrakennushanke. Tilaajan ohje; RT 103613 Terve talo. Korjaushanke. Tilaajan ohje; RT 103614, Terve talo. Suunnittelualakohtainen tarkastuslista rakennusosittain; RT 103615 Terve talo. Vaihekohtaiset tehtävät.

RT 103602 Toimiva talo. Asuinkerrostalokohteet -ohjekortti ohjaa toimivien, viihtyisien ja siten pitkäikäisten asuinkerrostalokohteiden tilaamista, suunnittelua ja toteuttamista keskittyen asuntojen sekä yhteiskäyttöisten sisä- ja ulkotilojen toiminnallisuuteen ja tilasuunnitteluun. Asukkaille tilallisen ja toiminnallisen laadun osa-alueet tarkoittavat koteja ja asuinympäristöjä, jotka muodostavat puitteet miellyttävälle ja sujuvalle arjelle. Ohjekortissa esitetään vaihtoehtoisia tapoja tavoitella määräystasoa korkeampaa toiminnallista ja tilallista laatutasoa. Toimiva talo -ohjekortti on tarkoitettu asuinkerrostalohankkeeseen ryhtyvälle ja suunnittelijalle erityisesti hankkeen eri vaiheissa käytävän vuoropuhelun välineeksi. Tarkastuslistan avulla voidaan hankkeen alkuvaiheessa määrittää kohdekohtaisesti yhteiset tavoitteet ja hankkeen edetessä seurata valittujen tavoitteiden toteutumista.

Aamubrunssillamme uusien RT-ohjekorttien tekijät perehdyttävät ohjekorttien sisältöön ja sinulla on mahdollisuus esittää heille kysymyksiä. Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma

klo 9.00 – 9.05

Avaus

Jaana Matilainen, johtaja, yhteiskuntasuhteet, Rakennustieto Oy


klo 9.05 - 9.15

Kokonaisvaltainen kestävyyden merkitys nousee ilmastokriisin ja regulaatiokehityksen myötä keskiöön

Sini Saarimaa, tutkimusjohtaja, innovaatiot, Rakennustietosäätiö RTS


klo 9.15 - 9.25

Miten uudet Terve talo - ja Toimiva talo -ohjekortit syntyivät

Tommi Pihlajamäki, tiimipäällikkö, Rakennustieto Oy

Eira Lampen, tuotepäällikkö, Rakennustieto Oy


klo 9.25 - 9.45

RT 103612 - RT 103615 Terve talo -ohjekortit - nostoja sisällöstä

Leif Wirtanen, johtava asiantuntija, Ramboll Finland Oy


klo 9.45 - 10.00

RT 103602 Toimiva talo. Asuinkerrostalokohteet - nostoja sisällöstä

Anne Tervo, arkkitehti, TkT, Asuntoarkkitehtuurin tutkimus- ja opetuspalvelu (ATO)


klo 10.00 – 10.15

Virtuaalipaneeli kokonaisvaltaisen kestävyyden työkaluista ja tilaisuuden päätös

Petri Jaarto, tuotepäällikkö, Rakennustiedon ympäristöluokitus, Rakennustieto Oy

Sini Saarimaa, tutkimusjohtaja, innovaatiot, Rakennustietosäätiö RTS

Leif Wirtanen, johtava asiantuntija, Ramboll Finland Oy

Anne Tervo, arkkitehti, TkT, Asuntoarkkitehtuurin tutkimus- ja opetuspalvelu (ATO)

Ilmoittaudu tästä

< Takaisin tapahtumiin