Betonitekniikan professori Jouni Punkin mukaan Rakennustiedon ympäristöpalveluissa eletään aktiivista muutoksen aikaa

Aalto-yliopiston betonitekniikan professori Jouni Punkki on toiminut toistakymmentä vuotta Rakennustietosäätiön ympäristöselosteiden parissa toimikunnan puheenjohtajana. Punkki tuo esille betonimateriaalin monipuolisuutta ja esteettisyyttä myös kuvanveistäjänä.

Toro, Jouni Pukki. kuva: www.jounipunkki.fi

Jouni Punkin betonista veistetty Toro koristaa Rakennustiedon toimitiloja. Perinteinen rakennusmateriaali sopii hyvin Punkin tarkoituksiin, sillä betonista saa aikaiseksi yksinkertaisia ja selkeitä muotoja.

“Betoni on siitä mielenkiintoinen materiaali, että se on tavallinen ja voi olla myös esteettisesti vähän tylsä. Betoni tarjoaa kuitenkin paljon esteettisiä mahdollisuuksia ja kuvanveistossa betonista saa parhaillaan hyvin mielenkiintoisen pinnan”, kertoo Punkki.

Kestävän rakentamisen parissa työskennelleellä professorilla ei ole yksinkertaista vastausta siihen, kuinka ympäristöystävällinen materiaali betoni on.

“Betonin kilokohtaiset hiilidioksidipäästöt ovat alhaisia, mutta toisaalta betonia käytetään todella suuria määriä ja siten sementin valmistus aiheuttaa globaalisti merkittävät päästöt. Suomessa sementin aiheuttamat päästöt muodostavat alle 2 prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä”, kertoo Punkki.

“Se on iso määrä hiilidioksidia, mutta kyllähän me sillä saadaan iso määrä asuntoja ja infrarakenteita”, hän jatkaa.

Rakentamisessa päästöt jakautuvat pitkälle ajalle, sillä rakennusten käyttöikä vaihtelee 50 vuodesta jopa 100 vuoteen. Siten myös rakentamisen päästöjä tulee tarkastella rakennusten koko elinkaari huomioon ottaen. Rakentamisen elinkaariajattelua selkeyttävät Rakennustiedon ympäristöpalvelut tarjoavat luokitus- ja sertifiointipalveluja liittyen ympäristöön, sisäilmaan ja terveyteen. Luokitusten ja selosteiden kautta rakentajien on mahdollista luoda kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti taloudellisesti kannattavia ratkaisuja.

“Kun haluamme viedä ympäristöystävällisyyttä ja vähäpäästöisyyttä eteenpäin, sitä pitää pystyä mittaamaan. Mitään ei voida mitään määrätietoisesti parantaa, jos sitä ei pystytä mittaamaan. Tässä ympäristöselosteet ovat erittäin tärkeässä roolissa”, kertoo Punkki.

Rakennustieto ja rakennusala ovat edelläkävijöinä edistäneet kestävää rakentamista selosteiden kautta. Yli 10 vuotta Rakennustietosäätiön toimikuntatyöskentelyssä mukana ollut Punkki kertoo, että viimeisen parin vuoden aikana ympäristöpalvelut ovat saaneet paljon lisää tuulta siipiensä alle.

“Elämme selosteissa muutoksen aikaa ja ympäristöselosteita tulee koko ajan lisää. Selosteita on vielä vähän, mutta suunta on oikea”, toteaa Punkki.

< Takaisin blogiin