“Rakennustiedon ympäristöluokitus on meillä toiminut hyvin sen todentamisessa, että teemme ympäristövastuullisia tuotteita laatusertifioidusti. Mittarit osoittavat miten onnistumme pienentämään hiilijalanjälkeä tavoitteiden mukaisesti”, Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo.
COfLOWn rakentamalle M2-Kotien asuinkerrostalolle Suomen ensimmäinen viiden tähden YL-luokitus

M2-Kotien Järvenpään Myllytie 14 on saanut ensimmäisenä asuinkerrostalona Suomessa parhaan viiden tähden luokituksen Rakennustiedon ympäristöluokituksessa (YL-luokitus). Y-Säätiö-konserniin kuuluva rakennuttaja M2-Kodit ja urakoitsija COfLOW Oy pitävät YL-luokitusta toimivana työkaluna rakennushankkeen tavoitteelliseen ohjaamiseen ympäristövastuullisesti.

”Helppo työkalu tavoitteelliseen ympäristöohjaukseen”

”Rakennustiedon ympäristöluokitus on erittäin helppo, käytännönläheinen ja kohtuuhintainen työkalu rakennustuotannon tavoitteelliseen ohjaamiseen ympäristövastuullisesti. Se ohjaa fokuksen oikeisiin asioihin ja auttaa sitouttamaan hankkeen osapuolet yhteisiin tavoitteisiin ja konkreettisiin toimenpiteisiin”, toimitusjohtaja Jari Lehtinen Myllytie 14:n pääurakoitsijana toimineesta COfLOW Oy:stä sanoo.

COfLOW Oy on noin viisi vuotta sitten perustettu yhtiö, jonka tavoitteena on puolittaa asuinkerrostalojen rakentamiseen tarvittava aika.

Jari Lehtisen mukaan COfLOW on voinut hyödyntää Myllytien hankkeessa korkeimmasta viiden tähden YL-luokituksesta saatuja kokemuksia koko prosessin ja kiinteistön elinkaaren hallinnan kehittämiseen entistä tehokkaammaksi ja vastuullisemmaksi. Ympäristötavoitteiltaan kunnianhimoinen ja vaativa hanke sopii yhtiölle, joka haluaa jatkuvasti parantaa omaa toimintaansa ja tuotettaan sekä kilpailukykyään pärjätäkseen myös tulevaisuuden kiristyvässä kilpailussa, jossa korkea ympäristövastuullisuus on jokapäiväistä arkea.

”Olemme pystyneet kehittämään edelleen omaa supernopean rakentamisen runko- ja taloteknistä konseptiamme niin, että se palvelee sitä ympäristövastuullista tulevaisuutta johon maailma on menossa.”

Järvenpäässä sijaitseva Myllytie 14 on 50 huoneiston asuinkerrostalo, jonka hiilijalanjälki on 17 prosenttia pienempi ja toteutusaika kolmanneksen lyhyempi kuin tavanomaisessa kerrostalotuotannossa. Rakennuksen E-luku on 66, kun uuden asuinrakennuksen E-luku saa vaatimusten mukaan olla enintään 90.

Y-Säätiö-konserni haluaa olla ympäristövastuun edelläkävijä

Järvenpään Myllytie 14:n rakennuttanut M2-Kodit on Y-Säätiö-konserniin kuuluva yhtiö, joka toteuttaa valtion tukemaa vuokratuotantoa. Y-Säätiö-konserni on maan neljänneksi suurin vuokranantaja ja suurin valtakunnallinen yleishyödyllinen toimija, jolla on yli 19000 asuntoa.

”Sosiaalisen vastuun lisäksi ympäristövastuu on meillä keskeinen osa toimintaa. Emme tee sijoituskohteita muutaman vuoden tähtäimellä myytäviksi, vaan rakennamme asuntoja omaan vuosikymmenien omistukseen. Haluamme rakentaa vastuullisesti kestävää maailmaa meidän tuleville asukkaille ja sukupolville, koska ilmastonmuutos on tieteellisesti todistettu tosiasia”, Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo.

”Ei riitä että kerromme toimivamme ympäristövastuullisesti, vaan meidän pitää pystyä osoittamaan ympäristövastuun toteutuminen standardoiduilla ja todennetuilla mittareilla. Rakennustiedon ympäristöluokitus on meillä toiminut hyvin sen todentamisessa, että teemme ympäristövastuullisia tuotteita laatusertifioidusti. Mittarit osoittavat miten onnistumme pienentämään hiilijalanjälkeä tavoitteiden mukaisesti. Myös rahoituksen hankinta edellyttää todennettua ympäristöluokitusta”, Teija Ojankoski sanoo.

Hän korostaa, että ympäristövastuullinen rakentaminen on sekä tieteen että talouden näkökulmasta ainoa kestävä vaihtoehto. Kyse on elämän edellytysten lisäksi yritysten elinkelpoisuudesta.

”Haluamme yhtiönä pärjätä myös tulevaisuuden maailmassa ja siksi ympäristövastuu on meille strateginen valinta. Olen iloinen, että Myllytie 14:n saama viiden tähden YL-luokitus on vienyt meitä tässä jatkuvassa kehittämisessä harppauksen eteenpäin”, Ojankoski sanoo.

”Kestävää rakentamista tehdään yhteistyössä. Kehitys ei aina tapahdu nopeimmin määräyksillä, vaan siihen tarvitaan rohkeita ja innovatiivisia yrityksiä ja Rakennustiedon ympäristöluokituksen kaltaista luokitusta, jolla kehitystavoitteet voidaan asettaa ja todentaa. Johdon sitoutuminen on tärkeää, jotta rakennushankkeita voidaan toteuttaa kestävästi ja vastuullisesti”, Teija Ojankoski sanoo.

Ympäristövastuullisuus vaatii halua yhteiseen kehittämiseen

Y-Säätiön uudis- ja peruskorjaushankkeiden rakennuttamisesta vastaa Y-Säätiön palvelut Oy, jonka toimitusjohtaja Pekka Kampman korostaa innovatiivisen ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutuneen urakoitsijan valintaa Myllytie 14:n hankkeessa, jossa haluttiin viedä ympäristövastuullisuus selvästi korkeammalle tasolle kuin tavanomaisessa kerrostalotuotannossa on totuttu. Rakennusalalla usein käytetty toimintatapa ”Tehdään niin kuin ennenkin” ei tässä kohteessa riittänyt.

”Meillä oli hyviä kokemuksia COfLOW Oy:n innovaatiokyvystä, jota tarvittiin kun lähdettiin viemään yhdessä ympäristövastuullisuutta sellaiselle tasolle, jota ei ole aiemmin Suomessa asuinkerrostalorakentamisessa tehty. Urakka solmittiin suhteellisen kevyellä sopimusliitenipulla, mutta vahva yhteinen tahtotila siivitti hankkeen Suomen ensimmäiseen viiden tähden luokitukseen Rakennustiedon ympäristöluokituksessa”, Pekka Kampman sanoo.

COfLOW Oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtinen pitää molemminpuolista luottamusta keskeisenä silloin kun tilaaja ja toteuttaja sopivat lähtevänsä tienraivaajahankkeessa yhdessä toteuttamaan sellaista, josta kummallakaan ei vielä voi olla kokemusta.

”Urakkaneuvotteluissa Pekka totesi meille COfLOWn edustajille, että tällainen ympäristöluokitus olisi hyvä olla ja Rakennustiedolla olisi siihen hyvä työkalu. Hän kysyi käykö tämä meille. Kättelin Pekkaa ja totesin että totta kai käy”, Jari Lehtinen kertoo urakkaneuvotteluiden vauhdikkaasta etenemisestä.

YL-luokitus on työkalu koko prosessin hallintaan

”Niin, pitäisi saada neljä tähteä, Pekka totesi. Vai niin, jos tämä urakka on siitä kiinni niin kätellään saman tien. Näin tehtiin, ja vasta sitten selvitimme että Suomessa ei ole yhtään neljän tähden asuinkerrostaloa tehty ja kolme tähteäkin on jo varsin vaativa taso. Loppujen lopuksi hankkeelle myönnetty Rakennustiedon viiden tähden ympäristöluokitus ylitti alkuperäisen tavoitteen”, Jari Lehtinen sanoo.

Hän korostaa, että YL-luokitus on työkalu koko prosessin hallintaan. Suurin osa asioista lyödään lukkoon jo hankkeen käynnistys- ja suunnitteluvaiheessa, kun myös hankkeen tavoitetaso asetetaan. Ympäristöluokituksen YL-työkalun avulla näiden tavoitteiden toteutuminen ja dokumentointi voidaan varmistaa oikea-aikaisesti joka vaiheessa.

”Onnistumisessa meitä on auttanut pitkäaikainen yhteistyö tilaajan sekä hyvien suunnittelijakumppaneidemme ja avaintoimittajien kanssa. Otamme jo rakennuslupavaiheessa meidän avaintoimittajat mukaan ja sitoutamme heidät tavoitetasoon. Puemme tavoitteet kunkin alihankkijan kielelle ja käymme läpi mihin asioihin esimerkiksi betonirungossa sekä energia- ja ympäristönäkökulmasta yhä tärkeämmässä talotekniikassa pitää kiinnittää huomiota, jotta mittariston tavoitteet täytetään ja saadaan ympäristön kannalta hyviä ratkaisuja”, Jari Lehtinen sanoo.

Alusta lähtien huomiota asukkaisiin ja elinkaareen

Myllytiellä ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus ovat kulkeneet käsi kädessä laadukkaan ja viihtyisän asumisen kanssa. Energiatehokkuus on huomioitu kaikissa ratkaisuissa. Katolle asennetut aurinkopaneelit tuottavat uusiutuvaa energiaa, ja rakennuksen tekniset järjestelmät on suunniteltu tukemaan mahdollisimman vähähiilistä ja resurssiviisasta asumista. Pitkäikäisyys, helppokäyttöisyys ja joustava säädettävyys varmistavat, että kiinteistö toimii tehokkaasti koko elinkaarensa ajan.

”Rakennustiedon ympäristöluokitus on ohjannut kiinnittämään hankkeen alusta lähtien huomiota asukkaisiin ja elinkaarinäkökulmaan. Luokitus on auttanut meitä kehittämään käytön opastuksen asukkaille aivan uudella tavalla niin, että asetetut ympäristötavoitteet voidaan saavuttaa myös rakennuksen käytön aikana”, Jari Lehtinen sanoo.

”YL-luokituksesta saamamme kokemus on mahdollistanut sen, että olemme kehittäneet myös ylläpitokonseptin omille tuotteillemme. Katsomme Myllytien jälkeen seuraavassa Y-Säätiön kanssa toteutetussa Klaukkalan kohteessa mitä se asumisen aikana voisi mahdollistaa.”

COfLOW on rakentanut M2-Kodeille Nurmijärven Klaukkalaan osoitteeseen Isoseppälä 10 48 asunnon kerrostalon, joka on saanut suunnitteluvaiheen auditoinnista YL-luokituksessa viisi tähteä. Rakennuksen E-luku on 63 ja toteutusaika oli 45 prosenttia lyhyempi kuin tavanomaisessa kerrostalotuotannossa.

”Energia- ja elinkaaritehokkaassa kiinteistönhallinnassa talotekniikan rooli korostuu jatkossa voimakkaasti. Kaikki rakentamamme asunnot ovat etävalvonnassa ja uskomme että kehitys on menossa siihen suuntaan. Se on meidän pieni panoksemme siihen, että rakennuttajat ja kiinteistönomistajat jotka meiltä näitä kohteita ostavat pystyvät hallitsemaan kiinteistöjään paremmin ja energiatehokkaammin.”

Yhteiset tavoitteet ja mittarointi auttavat ihmisten sitouttamisessa

Jari Lehtinen katsoo, että rakentajan ja rakennuttajan näkökulmasta alalla on vielä valtava työ ylläpidon sitouttamisessa osaksi kiinteistön koko pitkää elinkaarta. Ympäristövastuullisuuden ja ilmastotavoitteiden toteuttaminen edellyttää jatkuvaa parantamista ja sen mittaroimista koko ketjussa.

”Koko ajan tulee ympäristövastuullisuudeltaan yhä vaativampia hankkeita ja tavoitteita. Siksi mittaristoihin pitää suhtautua aivan uudella tavalla ja katsoa mitä toimenpiteitä rakennusvaiheen lisäksi kiinteistön käyttövaiheessa voidaan tehdä”, Jari Lehtinen sanoo.

Hän muistuttaa, että vastuullinen rakentaminen ja kiinteistöjen elinkaaren hallinta on lukuisten osapuolten yhteistyötä, jonka tavoitteiden asettamiseen ja toteutumisen mittarointiin YL-luokitus tarjoaa toimivan työkalun.

”YL-luokitus auttaa huomioimaan jo tuotannon valmistelu- ja suunnitteluvaiheessa sen, miten esimerkiksi kosteusturvallinen rakentaminen ja talotekninen valvonta sekä valvojien riittävät pätevyydet ja kokemus huomioidaan koko prosessissa. Myös dokumentaation kerääminen pitää suunnitella ja käynnistää alusta lähtien. Jos sitä ryhtyy pohtimaan vasta työn aikana tai viimeisellä viikolla, voi tulla kiire ja jäädä joitakin dokumentteja saamatta”, Jari Lehtinen sanoo.

”Kaikessa on kyse ihmisistä, ihmisten sitouttamisesta ja yhdessä tekemisestä. Emme olisi saavuttaneet korkeinta viiden tähden luokitusta ilman vahvaa yhteistä tahtotilaa ja kovaa työtä sen eteen. Haluamme olla mukana rakentamassa entistä vastuullisempia rakennuksia ja asuntoja, jolloin meidän on jatkuvasti kehitettävä omaa tuotettamme ja koko prosessia yhteistyössä kumppaneidemme kanssa.”

Lue lisää Rakennustiedon ympäristöluokituksesta >

< Takaisin blogiin