Kirvesmieshaaveista rakennusalan ja tuotetiedon kehittämiseen

RT-tuotetiedon projektipäällikkö Sami Saari löysi intohimon työtänsä kohtaan kehitysprojekteista. Blogissa hän reflektoi uravalintaansa ja tähänastista uraansa, miten tähän päästiin siitä, "kun ei mitään muutakaan oikein ollut". 

Pikkupoika Sami oli saanut päähänsä, että hänestä tulee isona kirvesmies. Mallia antoi ehkä kirvesmiehenä työskennellyt oma pappa. Kun ammatinvalinta aikanaan oli edessä, ei mieleen tullut muutakaan vaihtoehtoa. Näin ollen voisi sanoa, että valinta Nivalan ammattikoulun talonrakennuslinjalle vuonna 2007 tapahtui ilman suuria tunteita, kun ei tässä nyt oikein muutakaan ole.

Eikä niitä suuria tunteita ja intohimoa työhön syttynyt vielä kirvesmiehenä työskennellessä tai edes rakennusinsinööriopintojakaan aloitellessa Oulun ammattikorkeakoulussa. Aivan kivaa silti oli. Ja kun ei mitään muutakaan oikein ollut.

Ammattikorkeassa toki valitaan oma suuntautuminen, mutta ajattelen vahvasti, että se suurin suuntautuminen todella monenlaisiin rakennusalan työtehtäviin tapahtuu sen sattuman kautta, mihin koulun penkiltä päätyy töihin.Oma sattumani kuljetti minut vuonna 2015 Oulun rakennusvalvontaan ja siellä rakentamisen kosteudenhallinnan kehittämiseen. Sen jälkeen ei enää tuntunut, että kun ei tässä mitään muutakaan oikein ole.

Löysin itsestäni intohimon kehittämiseen, kehitysprojekteihin ja sitä kautta koko rakennusalan kehittämiseen. Se on työtä, jota en koulun penkillä osannut edes ajatella omalle kohdalleni. Ja kehittämistähän alalla aina riittää. Tykkään, kun saan omatoimisesti ja omalla tavallani runnoa asioita kohti yhteisesti sovittua maalia.

Kosteudenhallinta ja Kuivaketju10 pysyivät työpöydälläni aina vuoteen 2019 asti, jolloin aloitin YAMK-opinnot. Opintojen jälkeen siirryin sujuvasti kehittämisen pariin Rakennustietoon. Rakennustiedossa olen saanut sukeltaa aiemmin minulle tuntemattomaan maailmaan, eli tuotetiedon syövereihin.

Tuotetietoon liittyvässä kehittämisessä on iso mahdollisuus koko alan kehittämisen kannalta. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada tuotetieto virtaamaan rakenteellisessa muodossa läpi rakennuksen koko elinkaaren.Tavoitteen toteutuminen mahdollistaisi esimerkiksi sen, että kuka tahansa, rakennuksen elinkaaren missä tahansa vaiheessa, tietäisi tasan tarkkaan, mitä tuotteita ja materiaaleja rakennuksen eri osissa on käytetty. Tämä helpottaisi merkittävästi rakennusten ylläpitoa sekä loisi mahdollisuuksia myös kierrätyksen tehostamiseen.

Itse olen päässyt työni myötä seuraamaan rakennusalan kehittymistä mielenkiintoisten projektien kautta. Sen ansiosta minulle on muodostunut käsitys, että ala kehittyy jatkuvasti ja ei ole niin huonoissa kantimissa kuin julkisuus joskus antaa ymmärtää. Kieltämättä silti sitäkään, että kyllä näitä mielenkiintoisia kehittämisen projekteja piisaa alalla jatkossakin.

Se alussa mainittu pikku-Sami ei olisi osannut kuvitella, että niistä sadoista erilaisista rakennusalan työtehtävistä oma paikka ja intohimo löytyy nimenomaan kehitysprojektien parista. Kannattaa siis antaa rakennusalalle ja sattumalle mahdollisuus.

 

Työmaana tulevaisuus on Rakennusteollisuus RT:n organisoima somekampanja, jossa rakennusalan eri tehtävissä työskentelevät ammattilaiset jakavat mielenkiintoisia uratarinoitaan inspiraatioksi alan vaihtoa tai ammatinvalintaansa vielä miettiville. Ota haaste vastaan ja jaa oma uratarinasi somessa tunnisteella #TyömaanaTulevaisuus!

Lue lisää uratarinoita.

< Takaisin blogiin