EtusivuajankohtaistablogiMikä Eco Platform? – RTS EPD:n tuotepäällikkö Jukka Seppänen osallistui Brysselissä kansainvälisen yhteisön toimintaan
Mikä Eco Platform? – RTS EPD:n tuotepäällikkö Jukka Seppänen osallistui Brysselissä kansainvälisen yhteisön toimintaan

Rakennustietosäätiö RTS on jäsenenä Eco Platform -yhteisössä ja pääsin edustamaan meitä toukokuussa 2022 heidän kokouksessaan Brysselissä. Täytyy tunnustaa, että syksyllä, kun aloitin työni Rakennustiedossa, yhteisö ei ollut lainkaan tuttu minulle ja luulen, että aika moni muukin on samassa tilanteessa. Pikainen esittely lienee tarpeen.

Eco Platform on yhteisö EPD-operaattoreille (eli EPD-selosteiden julkaisijoille), teollisuusjärjestöille ja LCA-toimijoille. Tavoitteina on edistää kestävää kehitystä, mukaan lukien vähähiilistä ja resurssitehokasta rakentamista olemalla mukana kehittämässä ja tarjoamassa luotettavaa ja oikeaa tietoa rakennustuotteista.

Tavoite on ylevä, niin kuin ne monesti ovat, mutta yhteisö keskittyy aika hyvin elinkarianalyysin ja siitä saadun tiedon käyttöön, eli juuri EPD-selosteiden käytön edistämiseen ja niiden laadun varmistamiseen. Eco Platformin käytännön tavoitteet on listatut seuraaviksi: olla rakennusalan LCA toimijoiden edustajana, verifioidun tuotetiedon laadun takaaminen, datan tarjoaja ja mahdollistaa menestyminen edellämainituissa. 

Koska toimijoita on mukana monelta taholta, on keskustelu välillä vilkastakin ja erilaisia näkökulmia riittää. Mutta monipuoliset toimijat myös takaavat sen, että asioita on pureksittu monelta kulmalta ennen kuin niistä on saatu lopullisia päätöksiä.

Kokoukseen liittyi toki tutustumisillallinen, jossa pääsin tapaamaan useamman eri toimijan ihmisiä, joita illallisella oli mukana runsas parikymmentä. Olin aamulla herännyt paljon aikaisemmin kuin yleensä (jotta pääsin tekemään töitä hotellin aulassa), joten illallisen jälkeen menin ajoissa nukkumaan. 

Seuraava päivä meni valtaosin kokouksissa ja siihen liittyvissä keskusteluissa. Tosin iltapäivällä, ennen kentälle lähtöä jäi sentään sen verran aikaa, että ehdin ottaa ruotsalaisen ja italialaisen kollegan kanssa oluen Grand-Placella, joka on Unescon maailmanperintökohde. 

Eco Platformin toukokuun kokouksen asialistalla oli muun muassa päätöksiä tulevaisuuden toiminnan linjauksista ja Eco Platformin roolista. Asioita oli valmisteltu jo aiemmin työryhmissä, ja esitykset oli annettu osallistujille jo hyvissä ajoin, mutta kokouksessa monesta asiasta käytiin vielä monipuolista keskustelua. Keskustelut päättyivät yksimieliseen päätökseen, että Eco Platformin tulevaisuudessa keskeiset roolit ovat toimia niin katalyyttinä, harmonisoijana, verifioinnin laadun takaajana, informaatiolähteenä ja innovaattorina.

Näistä kaksi keskeistä asiaa, etenkin EPD-selosteiden kanssa on harmonisointi ja verifioinnin laadun takaaminen. Niissä tavoitteena on kehittää enemmän jaettu tapa toimia ja tuoda eri toimijoiden ohjelmia lähemmäs toisiaan sekä kehittää toimijoiden ohjelmia enemmän yhteiseen suuntaan, jossa kaikilla on enemmän samankaltaisia ohjeita ja sääntöjä. 

Tähän, ja myös noihin muihin teemoihin liittyy hyvinkin kiinteästi tällä hetkellä lausuntokierroksella oleva uusi RTS PCR menetelmäohje. Lausuntoja on aikaa antaa läpi kesän, jätä kuitenkin kommenttisi viimeistään 15.8. 

Tutustu lausuntomateriaaliin tästä linkistä. 

Kirjoittaja: Jukka Seppänen
Kuva: Eco Platform

< Takaisin blogiin