Sisäilmastoseminaari tarjosi paljon ajankohtaista tietoa sisäilma-alaan liittyvistä teemoista

14.3.2023 Messukeskuksen Siipi-kongressialueella kävi jälleen kuhina, kun 900 sisäilma-alan asiantuntijaa ja aihealueen tutkimuksesta kiinnostunutta kokoontui vuosittaiseen, nyt jo 38. kerran järjestettyyn Sisäilmastoseminaariin kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista sekä ehdottoman tärkeistä sisäilmaan liittyvistä teemoista.

Myös Rakennustieto Oy oli mukana seminaarissa sekä näytteilleasettajana että innokkaana kuunteluoppilaana. Seminaarissa kuultiin myös kaksi esitystä Rakennustiedon uudistuneista RT-korteista, kun Ramboll Finland Oy:n Leif Wirtanen esitteli täysin uudistettuja Terveen talon toteutuksen RT-kortteja ja AFRY Buildings Finland Oy:n Miia Pitkäranta Rakennuksen kosteus- ja mikrobivauriot -kortteja.

Seminaarissa oli mukana myös erityistä juhlallisuutta, kun Sisäilmayhdistys ry myönsi järjestyksessään kolmannen Pro Sisäilma -tunnustuksen FM Kristina Saarelalle. Tunnustus myönnettiin poikkeuksellisen omistautuneesta ja laajasta työstä paremman sisäilman puolesta. Kristinan uraauurtava työ rakennusmateriaalien emissiotestaamisen ja tutkimusmenetelmien standardoimisen parissa on ollut erittäin merkityksellistä, eikä ilman tätä työtä meillä olisi nyt jo lähes 30-vuotiasta rakennusmateriaalien M1-päästöluokitusta. Päästöluokitus luotiin edistämään vähäpäästöisten rakennusmateriaalien, sisustustuotteiden sekä kalusteiden kehittämistä ja käyttöä. Luokituksen käyttöönoton myötä vähäpäästöiset rakennusmateriaalit ovat parantaneet sisäilman laatua ja vähentäneet ilmanvaihdon tarvetta parantaen samalla rakennusten energiatehokkuutta.

Vaikka viime vuosina sisäilmastokeskustelu onkin jäänyt muiden teemojen, kuten Ukrainan sodan ja koronapandemian, jalkoihin, ei se kuitenkaan tarkoita, että kaikki sisäilmastoon liittyvät ongelmat olisi ratkaistu tai että uusia haasteita ei voisi syntyä. Sisäympäristöön vahvasti liittyvien tulevaisuuden haasteiden listalla ovat muun muassa energiatehokkuus, ilmastonmuutos sekä rakentamisen kiertotalous ja vastuullisuus. Mihinkään näistä ei ole taikasauvan heilautuksella saatavilla valmiita vastauksia ja ratkaisuja, joten ei auta kuin kääriä hihat ja alkaa hommiin. Rakentamisalan johtavana tietotalona Rakennustieto-konserni kantaa kortensa kekoon ja pyrkii tuottamaan alan tarvitsemaa ohjeistusta sekä tietoa näistä haastavistakin aiheista. Eräänä nostona tähän työhön liittyen poimittakoon Rakennustietosäätiö RTS:n vetämä hanke Uudelleenkäytettävien rakennusosien käytön edistäminen talonrakentamisessa (UURAKET).

Kirjoittaja: Katri Leino, tuotepäällikkö, M1-luokitus

< Takaisin blogiin