Tulossa uusi palvelu hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen laskentaan sekä materiaaliselosteen laadintaan

Uusi rakentamislaki tuo mukanaan isoja muutoksia rakentamishankkeisiin, ja me Rakennustiedossa pyrimme pysymään kehityksen kärjessä. Kehityksessä olevaan materiaaliselostepalveluun ollaan tuomassa mukaan hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskenta yhteen ja samaan käyttöliittymään. Tämä yksinkertaistaa prosesseja ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita rakennusalalla.

Olemme aikaisemmin tuoneet esille Rakennustiedon kehittämää materiaaliselostepalvelua. Tulevilta loppukäyttäjiltä saamamme palautteen perusteella olemme todenneet, että samassa palvelussa pitää pystyä hoitamaan yhdellä kertaa materiaaliselosteen laadinnan lisäksi rakennuksen hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskenta. Hiilijalanjälki tarkoittaa rakennushankkeen aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä ja hiilikädenjälki puolestaan tarkoittaa rakennushankkeen vuoksi vältettyjä kasvihuonekaasupäästöjä. Rakennus puolestaan koostuu tuotteista, joiden päästöistä ollaan täten kiinnostuneita.

Palautteen vuoksi olemme ottamassa kehityksen mukaan rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskennan. Laskennassa noudetaan täsmällisesti rakentamislain ja sen pohjalta annettavien ympäristöministeriön asetusten vaatimuksia. Lainsäädännön tulevat muutokset tullaan myös huomioimaan. Tarkoituksena on, että palvelulla voisi hoitaa yhdellä kertaa kaikki lakisääteiset vaatimukset. Samalla kuitenkin tehtyä työtä voitaisiin hyödyntää elinkaaren myöhemmissä vaiheissa esimerkiksi työmaan tuotekelpoisuuden toteamisessa.

Tällä hetkellä menossa on palvelun määrittelytyö ja käyttöliittymän kehitys. Kehitysprosessin aikana on ensiarvoisen tärkeää, että kuulemme edelleen lisää palautetta tulevilta loppukäyttäjiltä. Tällä varmistamme, että palvelu vastaa oikeasti loppukäyttäjien tarpeisiin ja on helppokäyttöinen. Jos haluat tulla mukaan vaikuttamaan palvelun kehittymiseen ja varmistamaan, että se vastaa sinun tulevia tarpeitasi, niin ota rohkeasti yhteyttä. Loppukäyttäjien viestit ja palautteet ovat olennaisin ohjenuora palvelun kehityksessä.

Samassa yhteydessä on syytä muistuttaa tuotetoimittajia siitä, että tuotteelle kannattaa hankkia EPD-ympäristöseloste tai Rakennustiedon tarjoama kevyempi ilmastoseloste. Näillä dokumenteilla tuotetoimittaja saa tuotua oman tuotteensa mukaan hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskentaan. Jos tuotteellasi on jo EPD-ympäristöseloste tai ilmastoseloste, niin varmistathan, että se on toimitettuna Tuotetieto-palveluun.

Lisätietoja:

Sami Saari, liiketoiminnan kehityspäällikkö

sami.saari@rakennustieto.fi

Haluatko lisätietoja Tuotetiedosta? Ota yhteyttä!

Voit varata haluamasi ajan kalenterista tai olla yhteydessä Jukkaan tai Esaan!

Jukka Inkinen, myyntipäällikkö
040 505 7977, jukka.inkinen@rakennustieto.fi
Varaa aika kalenterista >

Esa Putkonen, myyntipäällikkö
044 3635 752, esa.putkonen@rakennustieto.fi
Varaa aika kalenterista >

< Takaisin blogiin