Tuotetieto – maailman ainoa paikka, jossa CO2-tiedot ovat GTIN-koodatulla tasolla

Vuosi sitten kansallinen Tuotetietokanta laajennettiin yhteistyössä Ympäristöministeriön kanssa ympäristötietokannaksi. Tuotetieto on tarkemmin ottaen ainoa paikka koko maailmassa, jossa rakennustuotteiden hiilijalanjälkitiedot ovat GTIN koodatulla tasolla. Tuotetiedosta löytyy jo yli 20 000 tuotteen todelliset hiilijalanjälki tiedot ja yli 10 000 geneeriset hiilijalanjälkitiedot. Se, että tiedot löytyvät Tuotetiedosta tarkoittaa sitä, että samalla ne löytyvät niin Tuotehausta, Tuotetiedon hallintapalvelusta kuin lukuisista muista järjestelmistä Tuotetiedon API-rajapinnan ansiosta.

Tuotteiden etsijän näkökulmia

Suunnittelijoilla ja rakennustuotteiden hankinnoista vastaavilla henkilöillä on jatkuvasti kasvava tarve löytää vähähiilisiä tuotteita. Tiedon etsijät ei nykypäivänä mene etsimään kyseisiä tietoja valmistajien omilta sivuilta, sillä tähän tarkoitukseen Tuotetiedon haku -palvelu on toimialan paras ja samalla ainoa paikka, jossa tuotteita voi etsiä ja suodattaa lähes 20 eri hiilijalan/-kädenjälkeen liittyvällä suodattimella. Suodattimilla hakeminen on mahdollista siitä syystä, että palvelussa olevat PDF-muotoiset EPD-dokumentit on avattu Tuotetiedossa rakenteelliseen muotoon tarvittavin osin.

Edistyneemmät organisaatiot ovat lisäksi ottaneet käyttöön Tuotetiedon rajapinnan, jolloin he saavat omiin hankintajärjestelmiin / tietovarastoihin koko tietokannan sisällön ympäristötietoineen vielä tehokkaampaan käyttöön. Pelkän hinnan lisäksi CO2 arvot ovat nyt erottautumistekijä ja jos arvoja ei ole olemassa rajaa se jo nykyään tuotteita hankinnan ulkopuolelle.  


Kohteiden ympäristöluokituksia (esim. Rakennustiedon ympäristöluokitus) haettaessa Tuotetiedon hallintapalvelu on tähän rakennustuotteiden osalta oiva apu. Palvelusta saat luokitusten hakemiseen listan kohteessa käytettyjen tuotteiden EPD-dokumenteista sekä CO2 arvoista rakenteellisessa muodossa. Lisäksi palvelussa voi varmentaa, että kohteessa on myös todellisuudessa alitettu suunnitteluvaiheessa tuotteille asetetut raja-arvot.  

Tuotetoimittajan näkökulma

Kuvittele tilannetta, että yrittäisit pitää asiakkaat, suunnittelijat ja jälleenmyyjät ajan tasalla tuotteidenne hiilijalanjälki- ja tuotetiedoista toimittamalla tietoja heille jokaiselle erikseen. Tuntuu varmasti mahdottomalta asialta, mutta onneksi Tuotetieto ratkaisee kyseisen haasteen.

Kun varmistat, että tuotteiden tuotetiedot ovat ajan tasalla Tuotetiedossa niin tiedot ovat kaikkien edellä mainittujen tahojen käytettävissä ja varmistat, että edistykselliset tuotteesi on löydettävissä niiden tahojen toimesta, ketkä niitä etsivät.

Samalla vähennät omaa työtäsi, säästät resursseja eli rahaa kun samoja tietoja ei toimiteta useisiin eri paikkoihin vaan virtautetaan Tuotetiedon kautta rakenteellisessa muodossa olevaa koko toimialan käyttöön. Esimerkiksi useampi rautakauppa on sitoutunut siihen, että tuoteavausExceleitä ei tarvitse toimittaa, kun kyseiset tiedot ovat heidän haettavissa Tuotetiedon kautta.

Kiitos kuluneesta vuodesta, ja toivotamme kaikille onnellista ja menestyksekästä uutta vuotta!


Varaa aika kalenteristani https://bit.ly/TuotetietoTeemu tai soita 040 7099917, jos haluat tilata palvelun tai keskustella palveluun liittyen.

Rakentajien, suunnittelijoiden ja tuotetoimittajien arkea helpottamassa,

Teemu Rantanen

Tuotetiedon tiimipäällikkö

Lue lisää Tuotetiedosta >

< Takaisin blogiin