Peltokaaren päiväkoti Tuusulan Jokelassa on yltänyt ensimmäisenä toimitila- ja palvelurakennuksena parhaaseen viiden tähden YL-luokitukseen. Korkein viiden tähden Rakennustiedon ympäristöluokitus tuo lisäarvoa sekä kunnalle tilojen käyttäjänä että kiinteistön omistajalle montaa kautta. Ympäristövastuullisuutta korostava Tuusulan kunta pitää Rakennustiedon ympäristöluokitusta suomalaiseen rakentamiseen hyvin istuvana luokituksena, jota kunta voi käyttää muissakin rakennushankkeissaan.
Tuusulan Jokelassa toimiva Peltokaaren päiväkoti on saanut ensimmäisenä toimitila- ja palvelurakennuksena Suomessa Rakennustiedon ympäristöluokituksen korkeimman eli viiden tähden luokituksen. Rakennuksen energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen panostettiin jo kilpailuvaiheesta lähtien, ja hanke sai näistä osa-alueista täydet pisteet. Myös muun muassa tilojen akustiikan suunnittelu ja toteutus tehtiin erityisen laadukkaasti.
”Tuusulassa Peltokaaren päiväkotihanke konkretisoi ensimmäistä kertaa erinomaisella tasolla ympäristövastuun tällaisessa palvelu- ja toimitilahankkeessa. Ympäristövastuu on keskeinen osa Tuusulan kuntastrategiaa, jossa yksi kolmesta päätavoitteesta on että Tuusula kasvaa kestävästi. Myös kiinteistö- ja ilmastostrategiamme sekä ilmasto-ohjelma painottavat 200 rakennuksesta koostuvan kiinteistöomaisuutemme kestävää, energiatehokasta ja ilmastovastuullista hallintaa”, sanoo Tuusulan kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén.
”Rakennustiedon ympäristöluokitus on suomalaiseen rakentamiseen hyvin istuva luokitus, jota voimme käyttää muissakin rakennushankkeissa. Se on suomalaiseen toimintaympäristöön kehitetty luokitus koko rakennusprosessin ohjaamiseen ja ympäristövastuullisuuden todentamiseen. YL-luokituksessa painottuvat meidän olosuhteissamme keskeiset rakennusten energiatehokkuuteen ja hilijalanjälkeen liittyvät kriteerit.”
Pirjo Sirénin mukaan myös rahoittajat edellyttävät sekä kunnalta että kuntaan sijoittuvilta yrityksiltä ympäristö- ja ilmastovastuullisuutta. Omien palvelurakennushankkeiden rinnalla Tuusulan kunnassa painottuu voimakkaasti yritys- ja elinkeinoalueiden kehittäminen.
”Läheinen yhteistyö kiinteistökehittäjien, -sijoittajien ja rakennusliikkeiden kanssa sekä keskustelut rahoittajien kanssa kunnan omissa palvelurakennushankkeissa osoittavat, että ympäristövastuullisuus otetaan vahvasti huomioon rahoituspäätöksissä.”
Peltokaaren päiväkoti toimii hyvänä esimerkkinä ja johtotähtenä myös Tuusulan kunnan palveluverkkouudistuksessa, jossa uudistetaan kuusi koulua ja päiväkotia.
”Saimme hyviä kokemuksia siitä, miten tällaisella työkalulla voidaan yhdessä saavuttaa ympäristövastuullinen ja laadukas lopputulos. Suuret kiitokset kaikille osapuolille, viiden tähden YL-luokitus on tunnustus kaikille hankkeen eri vaiheissa mukana olleille.”
Sirénin mukaan Peltokaaren päiväkodissa korkein viiden tähden YL-luokitus saavutettiin yhteisellä vahvalla tahtotilalla suunnittelija- ja toteuttajakonsortion kanssa. Tässä kohteessa hankintamuotona oli kilpailullinen neuvottelumenettely ja kunta on kiinteistössä vuokralla vähintään 20 vuotta.
Kiinteistön omistaja on Hoivatilat Oyj ja rakennuttaja WasaGroup Oy. Pääsuunnittelija on Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen sekä arkkitehti-, rakenne- ja sähkösuunnittelija WasaPlan Oy. LVIA-suunnittelija on Granlund Oy ja akustiikkasuunnittelija A-Insinöörit Oy.
Pääurakoitsija on WasaCon Oy sekä energia- ja elinkaarisuunnittelija ja hankkeen YL-konsulttina toimi Sweco Finland Oy.
Suunnittelutoimisto WasaPlanin suunnittelupäällikkö ja hankkeen arkkitehtisuunnittelija Minna Iisakka pitää hanketta arkkitehdin ja suunnittelijoiden kannalta erityisen mielenkiintoisena, koska suunnitteluvaiheessa tehdään valtaosa ympäristöluokitukseen vaikuttavista päätöksistä ja valinnoista.
”Rakennustiedon ympäristöluokituksen korkeimmat vaatimukset ohjasivat tekemään entistäkin vastuullisempia ja laadukkaampia ratkaisuja. Viiden tähden saavuttaminen edellytti hankkeen kaikkien osapuolten saumatonta yhteistyötä ja tarkkaa suunnittelua jokaisessa vaiheessa. Tämä projekti osoitti, miten kestävän kehityksen mukainen rakentaminen voi yhdistää visuaalisen laadun, toiminnallisuuden ja ympäristövastuullisuuden”, Minna Iisakka sanoo.
Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitiin myös mahdollisuudet tarjota sen tiloja kuntalaisten vapaa-ajan toiminnalle päiväkotiajan ulkopuolella. Tavoitteena on ollut tilojen monikäyttöisyys ja muuntojoustavuus, mikä mahdollistaa monien käyttäjäryhmien palvelemisen kuntalaisten olohuoneena ja kohtaamispaikkana.
Rakennusten monikäyttöisyyden ja käyttöasteen lisääminen on tärkeä osa ympäristövastuullisuutta, kun kaikille toiminnoille ei tarvitse rakentaa omia tiloja, jotka seisovat suuren osan ajasta tyhjinä. Tämä säästää sekä kuntalaisten kustannuksia että luontoa, kun turhia neliöitä ei tarvitse rakentaa, lämmittää, siivota, ylläpitää ja huoltaa sekä lopulta myös purkaa ja kierrättää kaikkia materiaaleja.
”Rakennus suunniteltiin myös hyvin muuntojoustavaksi erilaisiin käyttötarkoituksiin, jos päiväkodille ei myöhemmin ole enää tarvetta. Rakennukseen voi tehdä esimerkiksi hoivakodin”, Minna Iisakka sanoo.
”Korkein viiden tähden Rakennustiedon ympäristöluokitus tuo lisäarvoa sekä kunnalle tilojen käyttäjänä että kiinteistön omistajalle montaa kautta. Rakennuksen hyvä energiatehokkuus sekä aurinko- ja maalämmön hyödyntäminen pienentävät ostoenergian kulutusta ja hiilijalanjälkeä koko elinkaaren aikana. Kiinteistön turvallisuus ja toimivuus sekä muuntojoustavuus myös muihin käyttötarkoituksiin ovat sellaisia ympäristöluokituksen kriteerejä, jotka auttavat varmistamaan kiinteistön pitkän elinkaaren ja arvon kasvattamisen”, Pirjo Sirén sanoo.
Rakennustiedon ympäristöluokituksen kriteeristö muodostuu viidestä pääryhmästä, jotka käsittelevät rakennushankkeen prosessia, taloutta, ympäristö- ja energianäkökulmia, sisäilmaa ja terveellisyyttä kirittäen myös innovaatioita. Arvioitavia kriteereitä on kaikkiaan 28.
”Hankkeessa, jossa tavoitellaan ylintä ympäristöluokituksen tasoa on saatava korkeat pisteet lähes jokaisesta arviointikriteeristä. Varapisteitä ei välttämättä ole, joten hankkeen alussa tavoitteeksi asetetut vaatimukset on kaikki täytettävä. Tässä hankkeessa erityistä oli, että koko projektitiimi sitoutui tavoitteisiin niin, että pisteistä saatiin pidettyä kiinni ja tavoitteet jopa ylitettiin”, hankkeessa YL-luokituksen konsulttina toiminut johtava asiantuntija Riina Ahola Sweco Finland Oy:stä sanoo.
”Jo kilpailuvaiheesta lähtien hankkeessa oli korkeat tavoitteet erityisesti hiilijalanjäljessä ja energiatehokkuudessa, joista kummastakin saatiin täydet pisteet YL-luokituksessa. Hiilijalanjälkeä pienensi rakennuksen energiatehokkuuden lisäksi rakennuksessa käytetty puu ja vähähiiliset tuotevalinnat”, Riina Ahola sanoo.
”Työmaatasolla ympäristökriteerit olivat hyvin vahvasti mukana kaikissa hankinnoissa”, rakennuttajapäällikkö Urpo Koivusaari WasaCon Oy:stä sanoo.
”Hanke todistaa, että nopeallakin tahdilla voidaan valmistaa paikalla rakennettuna paitsi kestävästi ympäristöystävällinen, myös kauniin kodikas ja toiminnallisesti tehokas rakennus, jossa lapsilla on hyvät edellytykset kasvaa kohti koulutietä”, toteaa projektitoimiston päällikkö Jyri Olkkonen Tuusulan kunnalta.
”Kiinteistön omistajana tämä oli meille erilainen hanke. Toimimme monesti myös itse rakennuttajana. Peltokaaren päiväkodin osalta olimme sopineet WasaGroupin kanssa, että omistus siirtyy meille, kun kiinteistö valmistuu. Ylläpidon näkökulmasta tässä viiden tähden kiinteistössä on erinomaiset lähtökohdat tuleville vuosikymmenille. Minun on hyvä aloittaa tästä oma työni”, ylläpitopäällikkö Mikael Laikola Hoivatilat Oyj:stä sanoo.