Tuotetiedon hiililaskuri
Laskennan aakkoset
Laskentasäännöt
EtusivuTuotetietotuotetiedon HiililaskuriRakennuksen hiililaskennan aakkoset

Rakennuksen ilmastoselvityksestä ja rakennustuoteluettelosta

Uusi rakentamislaki, joka astui voimaan 1. tammikuuta 2025, tuo mukanaan merkittäviä muutoksia rakennusalan toimintatapoihin. Yksi keskeisimmistä uudistuksista on ilmastoselvityksen ja rakennustuoteluettelon käyttöönotto. Ilmastoselvitys on osa laajempaa pyrkimystä vähentää rakennusalan aiheuttamia päästöjä ja edistää kestävää rakentamista.

Tuotetieto hiililaskuri - markkinoiden sujuvinta rakennuksen hiilijalanjäljen laskentaa

Tuotetiedon hiililaskuri on palvelu, jolla lasket Suomen lainsäädännön vaatimalla tavalla rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen sekä laadit lakisääteisen rakennustuoteluettelon.

Mikä on ilmastoselvitys?

Ilmastoselvitys on asiakirja, jossa kuvataan rakennushankkeen ympäristövaikutuksia eli sen hiilijalanjälkeä ja hiilikädenjälkeä. Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan rakennuksen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä, kun taas hiilikädenjäljellä tarkoitetaan rakennuksen avulla vältettyjä tai vähennettyjä päästöjä

Ilmastoselvityksen tavoitteena on tuoda esiin rakennushankkeen ympäristövaikutukset ja kannustaa rakennusalan toimijoita tekemään vähä-hiilisiä valintoja. Ilmastoselvityksen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki kattavat rakennuksen koko elinkaaren alkaen raaka-aineiden hankinnasta ja päätyen rakennuksen purkamiseen ja kierrätykseen.

Ilmastoselvitystä laadittaessa noudatetaan ympäristöministeriön asetusta rakennuksen ilmastoselvityksestä ja rakennustuoteluettelosta (1027/2024). Tuossa asetuksessa kuvataan käytettävät laskentamenetelmät.

Rakennuksen hiilijalanjäljelle on tulossa raja-arvot, jotka vahvistuvat eduskuntakäsittelyssä syksyllä 2025 ja tulevat voimaan 1.1.2026.

Mikä on rakennustuoteluettelo?

Rakennustuoteluettelo on luettelo kaikista pysyvästi rakennukseen asennetuista tuotteista ja materiaaleista. Se on olennainen osa rakentamislupaprosessia tietyissä uudisrakennushankkeissa Suomessa, erityisesti paritaloa suuremmissa asuinrakennuksissa ja tietyissä muissa rakennustyypeissä uuden rakentamislain myötä.

Rakennustuoteluettelon tarkoituksena on:

  • Tiedon kerääminen rakennuksen materiaaleista: Se antaa kattavan kuvan siitä, mitä materiaaleja rakennuksessa on käytetty.
  • Ympäristövaikutusten arviointi: Se on tärkeä osa rakennuksen hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskentaa, sillä eri materiaaleilla on erilaiset päästötiedot.
  • Rakennusvalvonnan tarpeet: Se toimitetaan rakentamisluvan liitteenä rakennusvalvontaviranomaisille.
  • Materiaaliselosteen pohjana: Se toimii usein pohjana laadittaessa materiaaliselostetta, joka sisältää tarkempaa tietoa materiaalien ominaisuuksista ja alkuperästä.
Mitä tietoja rakennustuoteluettelossa tulee esittää?

Lakisääteinen minimitaso rakennustuoteluettelon sisältämistä tiedoista ovat:

  • Tuotteen tai materiaalin nimi: Selkeästi tunnistettava nimi tuotteesta tai materiaalista.
  • Määrä: Kuinka paljon kutakin tuotetta tai materiaalia on käytetty (esim. kappaleina, neliömetreinä, kuutiometreinä).
  • Määrän yksikkö: Käytetty mittayksikkö. Erä ei ole sallittu yksikkö.
  • Sijainti: Tieto siitä, onko tuote osa rakennusta vai rakennuspaikkaa.

Vapaaehtoisia, mutta hyödyllisiä tietoja rakennustuoteluetteloon ovat:

  • Valmistaja: Tuotteen valmistajan nimi.
  • Tunnistetiedot: Tuotteen GTIN-koodi tai toimittajan tuotekoodi
  • Tarkempi sijainti: Tuotteen tarkempi sijainti esim. asunnoittain tai rakennusosittain
  • Kierrätetyn materiaalin osuus: Tuotteen materiaaleista kierrätetyn materiaalin osuus painoprosentteina

Rakennustuoteluettelo on siis keskeinen dokumentti, joka mahdollistaa rakennuksen materiaalivirtojen ja niihin liittyvien ympäristövaikutusten ymmärtämisen ja raportoinnin. Se tukee läpinäkyvyyttä ja kestävää rakentamista.

Kenelle ilmastoselvitys ja rakennustuoteluettelo ovat pakollisia?

Ilmastoselvitys tulee pakolliseksi tietyille uudisrakennushankkeille, joiden rakentamislupahakemus jätetään vireille 1.1.2026 jälkeen. Näitä ovat:

  • Rivitalot
  • Kerrostalot
  • Toimistorakennukset ja terveyskeskukset 
  • Liikerakennus, tavaratalo, kauppakeskus, myymälärakennus, myymälähalli, teatteri, ooppera-, konsertti- ja kongressitalo, elokuvateatteri, kirjasto, arkisto, museo, taidegalleria, näyttelyhalli
  • Majoitusliikerakennukset, hotellit, asuntolat, palvelutalot, vanhainkodit ja hoitolaitokset
  • Opetusrakennukset ja päiväkodit
  • Liikuntahallit
  • Sairaalat
  • Lämmitetyltä nettoalaltaan yli 1000 m2 varastorakennus, liikenteen rakennus, uimahalli, jäähalli

Ilmastoselvitystä ja rakennustuoteluetteloa ei vaadita pientaloilta, loma-asunnoilta tai maatalousrakennuksilta. Myöskään korjaus- ja muutostyöt sekä laajennukset eivät edellytä ilmastoselvityksen ja rakennustuoteluettelon laatimista.

Koska ilmastoselvitys ja rakennustuoteluettelo pitää laatia?

Rakennustuoteluettelo pitää laatia ennen rakentamislupavaihetta ja se pitää jättää rakennusvalvonnalle rakentamislupaa haettaessa.

Lain vaatima ilmastoselvitys jätetään rakennusvalvontaviranomaisille kohteen käyttöönottovaiheessa. Ilmastoselvitys kannattaa kuitenkin laatia ensimmäisen kerran jo suunnitteluvaiheessa, jotta voidaan varmistua, että kohde käyttöönottovaiheessa alittaa vaaditun raja-arvon.